Piskóta:
- 4 tojás
- 10 dkg cukor
- 12 dkg liszt
- fél csomag sütőpor
- fél dl étolaj
- fél dl víz
- csipet só
A tojásfehérjét csipet sóval és a víz felével keményre felverem, majd hozzáadom a cukrot. Amikor a cukor feloldódott, hozzáadom az olajjal elkevert tojássárgáját, és még pár percig habosra verem. Amikor már elég habos, hozzákeverem a sütőporral elkevert lisztet. Sütőpapíros sütőlapon 180°C-on megsütöm. Amikor megsült és kihűlt, a következő krémmel töltöm.
Puncsos krém:
- 1 csomag puncsízű pudingpor
- 3 dl tej
- 2 evőkanál rum vagy aroma
- 10 dkg margarin
- 10 dkg porcukor
A pudingot elkészítem, majd amikor kihűlt, összekeverem a margarinnal-porcukorral kikevert krémmel, és ezzel töltöm meg a piskótalapot. Feltekerem. Kicsit hidegre teszem. Amikor már tudom szelni, egy cent vastag szeletekre vágom és egy kúp formájú, folpackkal kibélelt tál oldalát és alját kibélelem vele. Ebbe bele pedig a következő krémet készítem.
Csokoládés krém:
- 5 tojássárgája
- 2 dkg cukor
- 2 csomag vaníliás cukor
- 1 mokkáskanál őrölt fahéj
- 2 evőkanál holland kakaópor
- 10 dkg étcsokoládé
- 2,5 dl tej
- fél csomag zselatin
- kevés rum
- 3 dl habtejszín
A tojássárgáját kikeverem a fahéjjal, a cukorral és a kakaóporral. A tejet felforralom, beletördelem a csokoládét, és a kakaós masszát állandó keverés mellett hozzáöntöm, majd és sűrűre főzöm. Melegen hozzáadom a megáztatott zselatint, jól
összekeverem és kihűtöm. A tejszínt habbá verem, és a csokis krémmel összeforgatom. A piskótával kirakott edénybe teszek egy sor krémet, rá egy piskótasor, újra krém és végül piskótával zárom. 2-3 órát hűtőbe teszem, majd kifordítom az edényből, és a fóliát lehúzom róla.
Díszítés:
- 10 dkg étcsokoládé
- 5 dkg margarin
- 2 evőkanál étolaj
Mindezeket gőzön felolvasztom, és a tortát leöntöm. Tejszínhabbal és ízlés szerint saját készítésű marcipánnal díszítem.
Domján Mária receptje.