Piskóta:
- 4 db tojás
- 200 g cukor + 80 g cukor a fehérjébe
- 350 g liszt
- 1,5 dl olaj
- 1,5 dl tej
- 1 csomag sütőpor
Barackos-joghurtkrém:
- 500 ml barackos joghurt
- 2 – 3 db őszibarack
- porcukor ízlés szerint
- 500 ml habtejszín
- 15 g étkezési zselatint
Díszítés:
- 500 ml habtejszín
- 1/2 barack
A piskótához a tojásfehérjét 80 g cukorral felverjük, félretesszük. A sárgákat a többi cukorral habosra keverjük, majd a tejet, olajat felváltva, fokozatosan hozzáadjuk. A sütőporral elkevert lisztet óvatosan belekeverjük, majd a felvert tojásfehérjét több részletben beleforgatjuk. 26 cm-es sütőpapírral bélelt tortaformában 180 fokra előmelegített sütőben kb. 50 percig sütjük. Tűpróba! A teteje púposodhat, megrepedhet, de ha kész, a formából kivéve rácsra borítva a tetejével lefelé hagyjuk kihűlni. Kihűlés után 3 lapba vágjuk. A krémhez a barackok héját lehúzzuk, majd a barackhúst villával pépesítjük. A joghurthoz hozzáadjuk az ízlés szerinti porcukrot és a pépesített barackot. A zselatinra 1/2 dl vizet öntünk, félretesszük. A habtejszínt felverjük, és a joghurtos masszával összekeverjük. A zselatint mikróban addig melegítjük /nem forraljuk!/, míg feloldódik. Langyosra visszahűlve 2 evőkanál joghurtos krémmel elkeverjük, majd a többi krémhez adva egyneműsítjük az egészet. Hűtőbe tesszük, míg a krém dermedni kezd. A tortalapokat megtöltjük, majd a felvert tejszínnel ízlés szerint díszítjük.
Gál Hedvig receptje.
A fenti recept a szerző engedélyével került feltöltésre!