Barna piskóta:
- 6 db tojás
- 25 dkg cukor
- 22 dkg liszt
- 3 dkg kakaópor
- 7 evőkanál olaj
- 2 teáskanál sütőpor
Sárga piskóta:
- 4 db tojás
- 8 dkg cukor
- 10 dkg liszt
- 1 teáskanál sütőpor
Krém:
- 9 dl tej
- 3 csomag vanília ízű pudingpor
- 5 evőkanál cukor
- 15 dkg fehér csokoládé
- 30 dkg vaj/margarin
És még:
- 1 doboz őszibarackbefőtt
- 5-10 dkg étcsoki a tetejére reszelni
A barna piskóta hozzávalóiból elkészítjük az olajos piskótánkat. A tojásokat kettéválasztjuk, a fehérjét a cukor fokozatos hozzáadásával kemény habbá verjük, majd folyamatos keverés mellett a tojás sárgákat egyesével belekeverjük. Apránként mehet bele az olaj váltakozva a sütőporral, kakaóporral elkevert liszttel.22×32 cm-es sütőpapírral bélelt tepsiben 175 °C-os, előmelegített sütőben tűpróbáig sütjük. Kihűtjük.
A sárga piskóta hozzávalóiból hagyományos piskótát készítünk /ebbe rakhatunk színezéket/. Kihűtjük.Tepsi mérete itt is 22×32 cm.
A krémhez a tejet a pudingporral és a cukorral sűrűre főzzük, a tűzről levéve a fehér csokoládét beletördeljük, addig keverjük, még elolvad, folpackkal lefedve hűlni hagyjuk. A vajat/margarint kihabosítjuk és a kihűlt pudinggal krémesre keverjük. A krémből annyit félreteszünk, hogy a süti tetejét megkenjük vele, így a ráreszelt csoki ráragad. A barackbefőttet lecsöpögtetjük, levét felfogjuk, és ha minden kihűlt összeállítjuk a sütikét.
A sárga piskótára elkészítünk a lyukakat. Én úgy készítettem, hogy elhelyeztem a barackokat a piskótán, hogy lássam, hová kerüljenek, majd késsel kivágtam a helyüket. Az olajos piskótát két lapba vágjuk, az egyik lapot tálcára tesszük. A barack levével egy kicsit meglocsoljuk, majd a krém kicsivel kevesebb, mint a felét elsimítjuk rajra. A „lyukas” piskótát ráhelyezzük a krémre, majd a barackokkal kitöltjük a lyukakat. Erre kerül a maradék krém, majd a másik barna piskótalappal befedjük. A félretett krémmel megkenjük a piskóta tetejét és ráreszeljük az étcsokit. A kivágott piskóta darabok sem mennek kárba.Fagyasztóba tesszük és egy másik sütihez felhasználjuk.
Gál Hedvig receptje.
A fenti recept, a szerző engedélyével került feltöltésre!