Igaz, hogy elég sok minden kell hozzá, de nagy adag süteményt kapunk, szép magas szeleteket. Mindenképpen érdemes kipróbálni!
Kakaós lap:
- 7 tojás
- 14 dkg porcukor
- 10 dkg finomliszt
- 4 dkg kakaópor
- 1 evőkanál olaj
- 2 evőkanál víz
- 6 g sütőpor
Diós lap:
- 7 tojás
- 14 dkg porcukor
- 8 dkg finomliszt
- 8 dkg darált dió
- 6 g sütőpor
Krém:
- 25 dkg vaj
- 25 dkg margarin
- 30 dkg kristálycukor
- 3 csomag vaníliás pudingpor
- 9 dl tej
- 10 dkg darált dió
- 3 db 3+1 kávé
- 2 kávéskanál rum aroma (vagy rum)
Szükséges még:
- 4 dl baracklekvár
- tortabevonó csokoládé
Kakaós laphoz a tojásokat szétválasztom, a fehérjét kemény habnak verem pici sóval. A sárgáját a cukorral, az olajjal és a vízzel kihabosítom, majd hozzászitálom a lisztet, kakaóport és a sütőport. Sütőpapírral bélelt, 30 × 40 cm-es gáztepsiben sütöm. Mikor megsült (tűpróba), még langyosan leszedem róla a sütőpapírt. Ugyanígy készítem a másik lapot, is csak azt dióval.
A krémhez a pudingporokat felfőzöm sűrűvé, ezután leveszem a tűzhelyről és beleszórom a kristálycukrot. Elkeverem, hogy a cukor feloldódjon benne, s hagyom hűlni, közben keverem, hogy ne bőrözzön be. A szobahőmérsékletű vajat és a margarint kihabosítom, majd apránként hozzáadagolom a kihűlt pudingot és az aromát. A krémet kettéválasztom, az egyik felébe diót keverek, a másikba a 3+1 kávékat.
Az összeállításhoz a kakaós lapot vékonyan megkenem baracklekvárral, erre kerül a diós krém, majd diós lap. Megkenem baracklekvárral, rá a kávés krém, és a tetejét is megkenem vékonyan krémmel, majd amikor a hűtőben megdermedt, olvasztott tortabevonó csokit simítok rá.
Jó étvágyat kívánok az isteni finom sütihez! 😉
Császár Eta receptje az Eta hagyományos tortái oldalról.