A tésztához:
- 70 dkg finomliszt
- 1 teáskanál só
- 3 evőkanál cukor
- 1 tojás
- 1 tojássárgája
- 150 g tejföl
- 7 dkg olvasztott vaj
- 2,5 dl langyos tej
- 2,5 dkg friss élesztő
A rétegek lekenéséhez:
- 8 dkg olvasztott vaj
A töltelékhez:
- 15 dkg őrölt mandula ( lehet dió vagy mák is )
- 5 dkg porcukor
A tészta hozzávalóit dagasztógépbe tesszük és megdagasszuk. Ennek hiányában az élesztőt cukros langyos tejben felfuttatjuk és a többi hozzávalóból sima tésztát dagasztunk. Duplájára kelesztjük.
Addig a mandulát ledaráljuk, porcukorral összekeverjük. A megkelt tésztát enyhén lisztezett munkalapon átgyúrjuk,két részre vágjuk. Az ez elsőt hosszúkás hengerré formázzuk, 10 részre vágjuk.
5 részt egyenként papír vékonyra kinyújtunk, 30 ×50 cm-es téglalappá. Minden lap tetejét olvasztott vajjal lekenjük, csak az utolsót nem és egymásra illesztjük, egy kissé nyújtófával lelapítjuk. Ezután alsó rész alját egyenesre vágjuk egy késsel és feltekerjük, mint a bejglit. 2,5 cm-es darabokat vágunk és a közepét az ujjunkkal benyomjuk ,egy kis ” fészket” alakítunk ki, ebbe teszünk a töltelékből és a két szélét hosszában összecsípjük. Minden darabnál így járunk el és a másik tésztával is. Sütőpapírral fedett sütőlemezre sorakoztatjuk és 170 fokra melegített sütőben 25 perc alatt megsütjük.
Vass Lászlóné receptje, amit az alábbi videó alapján készített el.
Edit szeretettel vár Benneteket desszertek és házias ételek receptjeivel a Konyhamánia Edit módra oldalon!