A babka, ez az évszázados lengyel zsidó sütemény Yotam Ottolenghi jóvoltából indult el világhódító útjára, aki Jerusalem című szakácskönyvében újra felfedezte az addig a nagymamák konyhájában szerényen bujkáló csokoládés kalácsot.
Tészta:
- 30 dkg liszt
- 1 dl tej
- 5 dkg puha vaj
- 1 tojás
- 2 evőkanál barna nádcukor
- 1 csipet só
- 1 mokkáskanál vaníliapaszta
- 1 dkg friss élesztő
A hozzávalókat összegyúrtam, duplájára kelesztettem, vékony téglalapra nyújtottam.
Töltelék:
- 10 dkg étcsokoládé
- 5 dkg vaj
- 1 evőkanál barna nádcukor
- 1 evőkanál kakaópor
- egy csipet kardamom
- 1 csipet fahéj
A hozzávalókat összeolvasztottam, és amikor elég szilárdra hűlt, megkentem a tésztát. Bejgliszerűen feltekertem, hosszában félbevágtam egy éles késsel, és a két részt összefontam. Sütőpapírral bélelt hosszúkás formában még 1/4 órát kelesztettem, aztán 180°C-ra előmelegített sütőben 20-25 perc alatt megsütöttem. Langyosan érdemes megkóstolni.
A kalácsot Szabókiné Jung Andrea készítette el a Szombat folyóiratban megjelent recept alapján. Ezúton is hálás köszönet érte!