- 60 dkg liszt
- 40 dkg vaj vagy margarin
- 20 dkg porcukor
- 2 csomag vaníliás cukor
- 2 tojássárgája
- 1 csomag sütőpor
Az első adaghoz (Linzer és Ischler):
- baracklekvár
- porcukor
- csokimáz
- fél diószemek
A második adaghoz (Mogyorós karácsonyi kekszek):
- 5 dkg pörkölt, őrölt mogyoró
A harmadik adaghoz (Mákos csókok):
- 5 dkg darált mák
- 1 kávéskanál fahéj
- meggylekvár
A tészta hozzávalóiból készíts linzertésztát, majd oszd 3 egyenlő részre.
Linzerek: Az első adagot nyújtsd vékonyra, majd szaggass belőle köröket, és virágokat (egy telit és egy középen lukasat). Sütőpapírral bélelt tepsiben süsd 180°C-on 10 percig. Egy teli és egy lukas virágot ragassz össze baracklekvárral, majd folytasd, amíg a virágok el nem fogynak. Porcukorral szórd meg őket.
Ischlerek: A köröket baracklekvárral ragaszd kettesével össze, majd a felső kört mártsd csokimázba, és még mielőtt a máz megszilárdulna, tegyél rá 1-1 fél diót.
Mogyorós karácsonyi kekszek: A második adag tésztához adj hozzá 5 dkg pörkölt, darált mogyorót, jól gyúrd át, majd szaggass belőle csillagokat, fenyőket, szívecskét, vagy más formát. Süsd sütőpapírral bélelt tepsiben 180°C-on kb. 10-12 percig.
Mákos csókok: A harmadik adag tésztához keverj hozzá 5 dkg darált mákot és 1 kávéskanál fahéjat, majd nyújts belőle hosszú, vékony rudat. A rudat ezután szeleteld fel apró korongokra. Fogj egy fakanalat, a végét mártsd lisztbe, és ezzel készíts a kis korongokon bemélyedéseket. Ezeket töltsd meg meggylekvárral, vagy valami más, pikáns lekvárral. 180°C-on süsd őket sütőpapírral bélelt tepsiben.
Imádom, ha karácsonykor sok fajta aprósütemény van, és ez a recept azért is nagyon szuper, mert egy tésztából rögtön négy, teljesen különböző ízvilágú, de nagyon finom aprósütemény lesz.
Zbyszewski Grzegorzné receptje.
Kép forrása: Maroni cukrászda