Alap:
- 3 tojásos sima piskóta 26 cm -es tortaformában sütve
Joghurtos krém:
- 100 g fehér csokoládé
- 125 g mascarpone
- 400 ml ananász ízű joghurt /4 kis dobozos/
- 250 ml habtejszín
- 12 g zselatin
- 0,5 dl víz
- porcukor ízlés szerint
- 2 evőkanál ananászlekvár /elhagyható
Ananász zselé:
- 2 doboz darabolt ananászbefőtt
- 25 g zselatin
- 0,8 dl víz
- 2 dl ananász befőttlé
- 2 evőkanál ananász lekvár /elhagyható
Tetejére:
- 2 dl habtejszín
Oldalához, díszítéshez:
- Szeletelt ananászbefőtt
Egy 20 – 22 cm átmérőjű mély tálkát folpackkal kívülről befedünk. A tortakarika belső részéhez körbe sütőpapírt helyezünk. A tortalapot tortatálra rakjuk, a tortakarikát köré helyezzük és a félbevágott ananásszal körbe kirakjuk. Ananászlekvárral megkenjük a lapot, vagy az ananászbefőtt levével picit meglocsoljuk. 100 g fehér csokoládét vízgőz felett felolvasztunk, ha langyosra hűlt hozzáadjuk a mascarponét. A zselatint a 0,5 dl vízben beáztatjuk. A tejszínt felverjük. A joghurthoz hozzákeverjük a csokis-mascarponét, majd az egészet óvatosan egyneműsítjük a felvert tejszínnel. A zselatint mikróban felmelegítjük, mikor langyosra visszahűlt, összekeverjük a tejszínes masszával.Ráöntjük a piskótalapra és az folpackkal bevont, előkészített edénykét a massza közebébe óvatosan belenyomjuk /így kialakítva az mélyedést a zselének/, és legalább 3 órára hűtőben dermesztjük. A 2 doboz ananászbefőttet lecsöpögtetjük.Egy edényben 2 dl befőttlével kb. 10 percig lassan főzzük. Cukrot tehetünk hozzá, ha a befőtt esetleg nem elég édes. Botmixerrel pürésítjük.Hagyjuk hűlni.A zselatinra ráöntjük a vizet, hagyjuk megduzzadni. És itt kell a türelem. Amikor a pürésített ananász már éppen hogy meleg, a zselatint mikróban megmelegítjük és langyosra visszahűlve összekeverjük a pürével. Gyakran kevergetve hagyjuk kihűlni, de ne dermedjen. A hűtőből kivesszük az ananászos krémet, óvatosan kiemeljük a tálat és a mélyedésbe beleöntjük az ananász pürét. Újabb 2-3 óra dermesztés. És heuréka! Megdermedt. Innen már gyerekjáték, díszítés előtt a tortakarikát eltávolítjuk, sütőpapírt levesszük a torta széléről. A tejszínt felverjük, a pürére simítjuk és díszítjük.
Gál Hedvig receptje.