A tésztához:
- 40 dkg margarin
- 60 dkg liszt
- 20 dkg porcukor
- 1 tojás
- fél citrom reszelt héja és leve
- 1 csomag sütőpor
- 1 csomag vaníliás cukor
- 1-2 evőkanál tejföl
A töltelékhez:
- 2 kg alma
- fahéj
- 2 csomag vaníliás cukor
- 25 dkg cukor
- zsemlemorzsa
A megkenéshez:
- tojássárgája
A vajat morzsold el a liszttel, majd a többi hozzávalóval gyúrj belőle puha tésztát. Oszd két cipóra és hagyd pihenni. A legjobb, ha hűtőbe teszed. Ezalatt hámozd meg és magozd ki az almákat, majd egy nagy lyukú sajtreszelőn reszeld le őket. Az egyik cipót nyújtsd akkorára, mint a tepsi, amit használsz majd, majd fektesd is bele. A kifacsart, lereszelt almát oszlasd el a tésztán, szórd meg a vaníliás cukorral, fahéjjal és cukorral, majd hintsd meg zsemlemorzsával. A másik cipót is nyújtsd ki ekkorára, majd a sodrófa segítségével fektesd a süti tetejére. Villával szurkáld meg, és kend be felvert tojássárgájával. 200°C-ra előmelegített sütőben 40 perc alatt megsül. Várd meg, amíg picit hűl, és csak utána kezdd el szeletelni.
Czine Zsuzsanna receptje.