A tésztához:
- 30 dkg finomliszt
- 1/2 csomag sütőpor
- 15 dkg vaj
- 10 dkg porcukor
- 2 evőkanál méz
- 2 evőkanál tejföl
- 1 tojássárgája
A kenéshez:
- 1 felvert tojás
- 1 mokkáskanál cukor
A töltelékhez:
- 50 dkg reszelt alma
- 20 dkg cukor
- 1 citrom
- 20 dkg darált mák
- 5 dkg darált keksz
- 2 tojásfehérje kemény habja
Szükséges még:
- 1 evőkanál meggylekvár
A tészta hozzávalóit összegyúrjuk, folpackba csomagoljuk, hűtőbe tesszük, míg a tölteléket elkészítjük. Egy lábosba tesszük a reszelt almát (apró lyukú reszelőn reszeltem, mint a sajtot), rászórjuk a cukrot, a jól megmosott citrom reszelt héját és levét. Ha felforrt, levet engedett, hozzáadjuk a darált mákot és a kekszet, összekeverjük, és lehúzzuk a tűzről. Amikor kihűlt, hozzákeverjük a keményre vert tojáshabot. Egy 20 × 30 cm-es tepsit sütőpapírral kibélelünk. A tészta 2/3 részét belenyújtjuk, lekvárral megkenjük, ráhalmozzuk a tölteléket és elsimítjuk. Az 1/3 rész tésztából rudakat sodrunk, és a tetejét berácsozzuk. A cukrot a tojással kikeverjük, és a rácsokat lekenjük. 180°C-ra előmelegített sütőben 35-40 perc alatt pirosra sütjük. Ha elkészült és kihűlt, kockákra vágjuk, és enyhén porcukorral megszórjuk.
Vass Lászlóné receptje.
Edit szeretettel vár Benneteket desszertek és házias ételek receptjeivel a Konyhamánia Edit módra oldalon!