Friss, meleg és illatos… Milyen kár, hogy illatokat nem lehet csatolni a receptek, képek mellé! 😉 A guba ugyan egy tipikusan karácsonyi nyalánkság, de mi most kívántuk meg, ráadásul olyannyira, hogy alig tudtam megmenteni belőle egy kisebb darabot a fotózáshoz! 🙂
A mákos-almás gubatortához:
- 6 kifli
- 15-20 dkg mák őrölve
- 7 dl tej
- 10 dkg cukor + 2 evőkanál az almához + 1 teáskanál a tojásfehérjébe
- 2 evőkanál méz
- 2 alma
- 2 csomag vaníliás cukor
- 1 citrom leve és reszelt héja
- 1 kávéskanál fahéj + 1/2 kávéskanálnyi az almához
- 1-2 evőkanál rum aroma
- 3 tojás
- vaj és zsemlemorzsa a formához
A vaníliasodóhoz:
- 4 tojássárgája
- 8 dkg cukor
- 1 evőkanál liszt (púpozott)
- 2 csomag Bourbon vaníliás cukor
- 1 teáskanál vanília aroma
- 4 dl tej (+ 1 dl, ha szükséges)
- 2 dl habtejszín (nem növényi!)
A guba elkészítéséhez felkarikázzuk a kifliket, és egy nagyobb műanyag tálba tesszük. Hozzáadjuk a mákot és a reszelt citromhéjat. Az almát meghámozzuk és lereszeljük egy nagyobb lyukú reszelőn. Egy kisebb fazékban 1 evőkanál vajat megolvasztunk, rátesszük a reszelt almát, meglocsoljuk a citrom levével, a 2 evőkanál cukrot és a fél kávéskanál fahéjat is rászórjuk, majd megpároljuk az almát. Hagyjuk teljesen kihűlni.
A tejet feltesszük melegedni a cukorral, vaníliás cukorral, mézzel és a fahéjjal. A tojásokat szétválasztjuk, a sárgáját kicsit felverjük kézi habverővel, ha már meleg a tej (nem szabad, hogy forró legyen) a sárgájához szedünk pár evőkanálnyit, és összekeverjük. Ha elkezd forrni, levesszük a tűzről, belekeverjük a rum aromát is.
A kiflit összekeverjük a mákos citromhéjjal, és ráöntjük a fűszeres tejet, majd jól összedolgozzuk. Egy 26 cm-es kapcsos formát kivajazunk és zsemlemorzsával megszórjuk. A formába szedjük a guba felét, kissé belenyomkodjuk, majd a reszelt-párolt almát elosztjuk a tetején, végül következik a maradék guba a tetejére. Előmelegített sütőben 180°C-on 15 percig sütjük.
Míg sül, a 3 tojásfehérjét kemény habbá verjük a cukorral. Tizenöt perc után kivesszük a sütőből a gubát, és a tetejére simítjuk a kemény habot. Visszatesszük a sütőbe még kb. 20-25 percre, hogy szép, aranybarna legyen a teteje.
A vaníliasodóhoz szétválasztjuk a tojásokat. A tojássárgákat a cukorral, vaníliás cukorral és a liszttel kikeverjük. Apránként felengedjük a tejjel és a tejszínnel, majd lassú tűzön, folyamatosan kevergetve krémmé főzzük. A tűzről levéve belekeverjük a vanília aromát. Ekkor, ha sűrűnek találjuk, a maradék 1 dl tejjel hígíthatjuk. Tálalás előtt lehűtjük. Isteni finom vaníliasodó!
Boribonka receptje.