Tészta:
- 2 db 6 tojásos piskóta
Töltelék:
- 1 tojás
- 10 dkg porcukor
- 1 dl feketekávé
- 10 dkg vaj
- 2 evőkanál kakaópor
- lekvár
- rum
Máz:
- 20 dkg porcukor
- 1 tojásfehérje
- 2-3 evőkanál málnaszörp
- fél citrom leve
Díszítés:
- 2 dl habtejszín
- 1 csomag habfixáló
- annyi szörp, hogy megszínezze
Megsütöm a piskótákat. Az egyik kerek legyen, a másik formája mindegy. 26 cm-es formában készítettem el. A kerek piskótát kettévágom, az egyik felét megkenem lekvárral, majd visszarakom a tortaformába, mert abban állítom össze és töltöm meg a tortát. A massza elkészítéséhez a másik piskótát apróra összedarabolom. A tojást, a porcukrot és a kakaóport vízgőz felett egyneműsítem. Ha levettem a gőzről, belekockázom a vajat, és beleöntöm a rumot (ízlés szerint, én nem spórolok vele!). Ezt összedolgozom a feldarabolt piskótával, adok még hozzá lekvárt is, hogy puhán összeálljon. Ezt a masszát ráterítem az alsó megkent piskótalapra, majd ráteszem a tetejét. Picit rá is nyomkodom, és lesúlyozom, pihentetem hűtőben pár órahosszát. Ha kész, kiveszem a formából és bevonom a mázzal, majd fogyasztásig vissza a hűtőbe. A mázhoz a hozzávalókat szép simára kikeverem és kész. Én kidíszítettem tejszínhabbal is, de elhagyható.
Ez a régi, klasszikus cukrászdai puncstorta a kedvencem! Nagyon finom és gyorsan elkészíthető! Minél több ideje van állni (akár napokat is), annál finomabb! Jó étvágyat kívánok hozzá!
Aczél Henriette receptje.