Tészta:
- 2 dkg élesztő
- 5 dkg cukor
- 1 dl víz
- 35 dkg liszt
- 1 tojás
- 20 dkg margarin (vagy 10 dkg házi zsír)
Töltelék:
- 40 dkg darált dió
- 20 dkg cukor
- baracklekvár
- 1 alma
Csokimáz:
- 20 dkg porcukor
- 3 evőkanál étolaj
- 3 evőkanál kakaó
- 3 evőkanál forró víz
A tésztához az élesztőt a cukorral kevés langyos vízben felfuttatjuk. A lisztet a margarinnal elmorzsoljuk, majd belekeverjük a cukrot, a tojást és a felfuttatott élesztőt. Összeállítjuk a tésztát és három részre osztjuk.
Vékonyra kinyújtjuk az elsőt, közepes tepsibe rakjuk (kb. 35 × 22 cm), majd a tetejét lekvárral megkenjük és cukros darált dióval megszórjuk. Egy almát durva reszelőn lereszelünk, az egyik felét a darált dióra terítjük. Rátesszük a második lapot, azt ugyanúgy megkenjük lekvárral, megszórjuk dióval, és beborítjuk a reszelt alma másik felével. Végül a harmadik lapot is rátesszük, a tetejét villával megszurkáljuk, és 1 órán át pihentetjük. A sütőt előmelegítjük 170-180°C-ra, és addig sütjük a zserbót, amíg szépen megpirul a teteje.
A csokimáz hozzávalóit összekeverjük. Sűrű massza lesz belőle, ezt simítjuk a zserbó tetejére. Díszítésként meg lehet szórni kevés darált dióval.
Nagyon finom! Olvasztott csokoládéból is készíthetünk bevonatot. Én úgy szoktam, hogy a megmaradt húsvéti és karácsonyi kakaós bevonómasszából készült figurákat felolvasztom tejjel és kis olajjal, és ez nagyon kiváló bevonat a sütik tetejére. Nagyon finom! Az alma is különleges ízt ad neki, szaftosabbá teszi!
Bálintné Siprikó Zsuzsanna receptje.