Fehér tészta: hozzávalók:
- 30 dkg liszt
- 15 dkg kristálycukor
- 1 teáskanál sütőpor
- 1 teáskanál szódabikarbóna
- 2, 5 dl víz
- 1, 5 dlolaj
- 1 evőkanál 10 % ecet
- 1 teáskanál vaníliacukor
Mákos krém:
- 1 csomag színtelen tortazselé
- 5 evőkanál víz
- 60 g étkezési keményítő
- 4 dl mandulatej
- 2, 5 evőkanál kristálycukor
- mák
- 1 teáskanál fahéj
- 1 csomag vaníliás cukor
- 1/2 citrom reszelt héja
- 400 ml vegán tejszín
Fehér lap:
A lisztet, a szódabikarbónát, a sütőport, a cukrot, a vaníliával elkeverjük.
A vizet, olajat, ecetet külön elkeverjük, majd hozzáadjuk a lisztes keveréket és az egészet jól elkeverjük. 25×36 cm sütőpapírral bélelt tepsiben sütjük 170 °C-on, 20 percig.
Barna lap:
Ugyanúgy járunk el, mint a fehér lapnál, csak 2 evőkanál lisztet elveszünk, 2 evőkanál kakaóval pótoljuk. Kétszerre sütöttem meg a kakaós lapokat ebből az adagból. Régebben próbáltam már egyben sütni és ketté vágni, de tojás híján nem úgy viselkednek a lapok.
Mákos krém:
1 csomag színtelen tortazselét, 5 evőkanál vízzel elkevertem, kis edényben gáztűzhelyen kis lángon melegítettem. Jól besűrűsödik. 60 gramm étkezési keményítőt 4 dl mandulatejjel (vagy bármely növényi tejjel), 2.5 evőkanál kristálycukorral elkevertem, sűrűre főztem. Még forrőn hozzá adtam a mákot, kb. 1 percig főztem. Levéve a tűzről 1 teáskanál fahéjat, 1 csomag vaníliás cukrot, 1/2 reszelt citromhéjat adtam hozzá. 400 ml vegán Meggle tejszínt felvertem nem túl keményre. Keveset adtam a kihűlt mákos pudinghoz, gyorsan elkevertem csomómentesre. Majd apránként a többi habot hozzá kevertem. Rákentem egyik barna lapra, a fehér lapot ráhelyeztem.
Tejszínes krém:
Ugyanúgy járunk el, mint a mákkrémnél, csak a mákot, fahéjat és citromhéjat kihagytam. A forró pudingból csak vaníliát tettem bele.
Rákentem a fehér lapra, a barna lapot ráborítottam. Csokimázzal diszítettem.
A lapok nagyon törékenyek, vigyázni kell kiborításkor és egymásra rakáskor.
Czimmerman Jánosné receptje.