Tésztához:
- 50 dkg liszt
- 0,5 kiskanál só
- 2,5 dkg élesztő
- 2 dl tej
- 4 evőkanál cukor
- 1 evőkanál méz
- 5 dkg margarin
- 1 tojás
Töltelékhez:
- 50 dkg túró
- 1 tojás
- 4 evőkanál cukor
- 1 tasak vaníliás cukor
- 1 citrom reszelt héja
Tetejére:
- 1 tojás sárgája+1 teáskanál tej
- 2 evőkanál tej az átgőzöléshez
Az élesztőt felfuttatjuk a langyos tejben 1 evőkanál cukorral. A lisztet egy tálba szitáljuk, majd hozzáadjuk a felfutott élesztőt, a maradék cukrot, a sót, a mézet, a tojást és a margarint. Alaposan kidagasztjuk. Meleg helyen, egy konyharuhával letakarva 1 óra alatt a duplájára kelesztjük. A megkelt tésztát enyhén lisztezett felületre borítjuk és 8 egyenlő részre vágjuk. Golyókat formázunk. Túrót egy tálba öntjük, egy villával összetörjük, hozzáadjuk a cukrokat, a tojást és belereszeljük a citrom héját. A golyókat oválisra nyújtjuk. Képzeletben a tésztát 3 sávra osztjuk, a középsőre teszünk 2 evőkanál tölteléket, az alsó harmadot ráhajtjuk, ujjunkkal kicsit összenyomjuk a tészta szélét, és a felső harmadot egy derelyevágó segítségével 1 cm szélesen becsíkozzuk, majd a töltelékes részt átfordítjuk rajta. Így a rácsos rész felülre kerül. Meghajlítjuk kifli formára. Sütőpapírral bélelt tepsibe rajuk egymástól kicsit távolabb. Hagyjuk még addig kelni, míg a sütő bemelegszik. Lekenjük egy tojás sárgája és kevéske tej keverékével. Előmelegített sütőbe tolva 25 perc alatt 180 °C-on hőlég keveréssel megsütjük. A sütőből kivéve lekenjük tejjel és konyharuhával letakarva 10 percet hagyjuk átgőzölni.
Bné receptje.