A tésztához:
- 6 tojás
- 12 dkg porcukor
- 8 dkg finomliszt
- 4 dkg kakaópor
- 1 evőkanál olaj
- 2 evőkanál víz
- 5 g sütőpor
A krémhez:
- 25 dkg túró
- 2 dl Hulala habtejszín
- 5-6 evőkanál porcukor
- 1/2 citrom leve
- 10 g zselatinpor
- 2 doboz eperbefőtt (lehet friss eper is)
Tojásokat kettéválasztom, a fehérjét kemény habbá verem pici sóval. A tojások sárgáját kikeverem a porcukorral, az olajjal és a vízzel, majd beleszitálom a lisztet, kakaóport és a sütőport. Összekeverem, aztán lazán hozzáadagolom a fehérje habját. Egy 30 × 40 cm-es tepsit kibélelek sütőpapírral, s ráöntöm a tésztát. 180°C-on kb. 15 percig sütöm (tűpróba). Mikor megsült, még langyosan összetekerem, és nedves konyharuhába csomagolva hagyom kihűlni. A tekercs töltése előtt leszedem a sütőpapírt.
A krémhez a zselatinport előre megáztatom 1/2 dl vízben. A túrót kikeverem a porcukorral és a citrom levével, a tejszínt kemény habnak felverem. A túrós masszához hozzákeverem a tejszínhabot és a langyos zselatint, majd rákenem a tekercstésztára. Rárakom a lecsepegtetett epret, összetekerem, és pár órára hűtőben hagyom dermedni (legjobb egy éjszakára). Tálalás előtt a tetejét porcukorral szórtam meg.
Jó étvágyat a finom, könnyű tekercshez!
Császár Eta receptje az Eta hagyományos tortái oldalról.