Tészta:
- 22 dkg margarin vagy vaj
- 17 dkg porcukor
- 2 csomag vaníliás cukor
- 4 tojás
- 23 dkg liszt
- 5 evőkanál tej
- 2 teáskanál sütőpor
Rátét az alsó lapra:
- 5-10 dkg olvasztott csokoládé
A felső lapra:
- 2-3 evőkanál eperlekvár
Továbbá:
- felezett eper (kb. 30 dkg)
Krém:
- 4 púpos teáskanál zselatin (1 dl vízben feloldva)
- 25 dkg túró
- 2 evőkanál citromlé
- 3 dl habtejszín
- 8 dkg porcukor
A tojásokat a cukrokkal habosra keverjük. Hozzáadjuk olvasztott margarint (nem melegen), a tejet, majd tovább keverjük és óvatosan hozzákeverjük a sütőporral elkevert lisztet is. Egy nagy méretű gáztepsit sütőpapírral kibélelünk, a masszát beleöntjük, elsimítjuk és 180°C-on világosra sütjük. A megsült vajas piskótáról a papírt lehúzzuk, majd porcukorral meghintett tálcára tesszük és hagyjuk kihűlni.
Közben elkészítjük a krémet. A zselatint a vízben feloldjuk. A tejszínt keményre verjük. A túrót a cukorral és a citromlével habosra keverjük. Ezután a túrókrémhez öntjük a feloldott zselatint, majd apránként a tejszínhabot is beleforgatjuk. Jó keményre verjük és betesszük a hűtőbe.
A kihűlt tésztánkat hosszában kettévágjuk. Az alsó lapot lekenjük olvasztott csokoládéval, majd kirakjuk felezett eperrel. A túrókrémet ráöntjük, egyenletesen elsimítjuk. Körbe egy keretet készítünk alufóliából a tészta köré. A másik lap alsó felét lekenjük lekvárral és a krémet befedjük. Kezünkkel a fóliát a sütihez nyomkodjuk, hogy egyenletes legyen körben a tésztánk. Ebből az adagból 20 nagy szelet lett. Hűtőbe tesszük dermedni. Én este készítettem, másnap szeleteltem. A tetejét porcukorral meghintettem.
Vass Lászlóné receptje.
Edit szeretettel vár Benneteket desszertek és házias ételek receptjeivel a Konyhamánia Edit módra oldalon!