- 50 dkg túró
- 15 dkg vaj vagy margarin
- 20 dkg búzadara
- 4 tojássárgája
- 1 csipet só
- 4 tojásfehérje kemény habja
A gombócok beforgatásához:
- zsemlemorzsa
- étolaj
A vaníliaöntethez:
- 2 dl tejföl
- 1 csomag vaníliás cukor simára keverve
A gombócokhoz a tojássárgákat a vajjal és a túróval habosra keverjük, majd hozzáadjuk a búzadarát és a sót. Tovább keverjük. Ezt a masszát 3/4 órára a hűtőbe tesszük pihenni. A tojásfehérjéket kemény habbá verjük, majd közvetlenül a gombóc főzése előtt keverjük lazán a hűtőben várakozó masszához. Forró, lobogó vízben kifőzzük, 2-3 perc alatt kész. Pihekönnyű, nagyon finom. Olajon a zsemlemorzsát kissé megpirítjuk, a gombócokat beleforgatjuk. Porcukorral meghintve, vaníliaöntettel tálaljuk.
Diétázók is fogyaszthatják a vaníliaöntet nélkül, mivel a tésztában nincs cukor.
Vass Lászlóné receptje.
Edit szeretettel vár Benneteket desszertek és házias ételek receptjeivel a Konyhamánia Edit módra oldalon!