Tészta:
- 6 tojás
- 30 dkg porcukor
- 4 cl étolaj
- 16 dkg finomliszt
- fél dl forró víz
- 1 csomag sütőpor
- 1 csomag puncs ízű pudingpor
- 1 csomag vaníliás cukor
- egy citrom reszelt héja
Krém:
- 1 csomag puncs ízű pudingpor
- 6 dkg rétesliszt
- 30 dkg vaj
- 30 dkg porcukor
- 2 csomag vaníliás cukor
- 3 cl rum aroma, vagy rum
- 5 dl tej
Cukormáz:
- 1 tojásfehérje
- 20 dkg porcukor
- 1 kiskanál citromlé vagy ételecet
Tojás nélkül: ehhez a mennyiségű cukorhoz 3 evőkanál citromlevet és 2 evőkanál étolajat keverünk. (tetszőleges színű ételfestékkel színezhetjük).
Díszítéshez:
- 10 dkg kókuszreszelék
- 2 teáskanál színes tortadara
- franciadrazsé
A tojásokat szétválasztjuk. A sárgájukat a porcukorral és forró vízzel habosra keverjük, hozzáadjuk az étolajat. A lisztet elkeverjük a pudingporral és sütőporral és hozzáadjuk a kikevert tojáshoz, belereszeljük a citromhéjat.
A tojásfehérjéket habbá verjük és óvatosan beleforgatjuk az elkészített keverékbe. Az elkészült masszát egy 40X28 cm-es tepsibe simítjuk, amit előzőleg sütőpapírral béleltünk. 180 °C-on, 20 perc alatt készre sütjük. A pudingportól rózsaszín, sárgás tésztát kapunk. Konyharuhára, vagy nyújtódeszkára borítjuk, megvárjuk, míg kihűl. A kihűlt tésztalapból 4 cm átmérőjű pogácsaszaggatóval korongokat szúrunk. (54 db korong)
A krém elkészítése: 2 dl hideg tejben simára keverjük a pudingport és a réteslisztet. 3 dl tejet felforralunk és a lisztes-pudingos keveréket beleöntjük, gyakori kevergetés mellett, sűrűre főzzük. Hűlni hagyjuk. A puha vajat a porcukorral és vaníliás cukorral habosra keverjük, a rummal ízesítjük. A kihűlt, főzött krémmel összekeverjük. Szép rózsaszín krémet kapunk, ha nem vagyunk elégedettek a színével, pár csepp piros ételfestékkel színezhetjük.
Összeállítás: A piskótakorongokat párba állítjuk. (26 db) Az egyik korongot vastagon megkenjük a krémmel és a másik korongot ráillesztjük, kicsit összenyomjuk. Az oldalukat is megkenjük krémmel. A kókuszreszelékhez 2 tk. színes tortadarát keverünk és a krémes „labdákat” ebbe forgatjuk. Elkészítjük a cukormázat – színezhetjük is – és bevonjuk a süti tetejét. (Készen kapható cukormázat is használhatunk.) Mindegyik közepére szórunk egy keveset a színes tortadarából és egy szem franciadrazséval díszítjük. Amennyiben maradt ki egy kevés vajas krémünk tortadíszítő zsákba töltve a labdák széleit pöttyözve díszíthetjük. Fogyasztás előtt hűtőszekrényben egy napig dermesztjük. Jó étvágyat hozzá!
Deák Mária receptje.
Deák Mária, egy verses kötetet jelentetett meg, Tündérlabda címmel. A sütemény nevét a vers ihlette. A verses kötetről itt olvashattok bővebben.