A tésztához:
- 5 tojás
- 5 evőkanál cukor
- 1 csomag vaníliás cukor
- 5 evőkanál liszt átszitálva
- 1 kiskanál szódabikarbóna
- fél citrom reszelt héja
- 1 evőkanál vanília aroma
A krémhez:
- 3 evőkanál zselatin
- 4 csomag vaníliás cukor
- 1,5 dl víz
- 75 dkg mascarpone krémsajt
- 10 dkg étcsokoládé
- 10 dkg tejcsokoládé
- 10 dkg fehér csokoládé
- 2 dl tejszín
Egy 21 cm átmérőjű kapcsos tortaforma aljába vágunk egy papírt, az oldalát pedig zsírozzuk, lisztezzük. A tésztához való átszitált lisztbe belereszeljük a citromhéjat, és belekeverjük a szódabikarbónát. A tésztához a tojásokat szétválasztjuk, a fehérjét egy nagyobb, a sárgáját egy kisebb tálba tesszük. A sárgáját a vaníliás cukorral és 2 evőkanál cukorral addig keverjük, amíg el nem kezd fehéredni (1-2 perc). A fehérjét csipet sóval elkezdjük verni, amikor kezd jó lenni a hab, hozzáadjuk a maradék cukrot, és készre verjük. Ebből a kész tojásfehérje habból kiveszünk, és hozzákeverünk 2 evőkanállal a tojássárgájás masszához, majd ezt az egészet beleöntjük a tojásfehérje habba, és fakanál segítségével, az aromával, és a liszttel együtt óvatosan belekeverjük. Beleöntjük a formába, és sütjük. Ha megsült, kiborítjuk egy konyharuhára, leemeljük róla a formát, lehúzzuk róla a papírt, és hagyjuk kihűlni. Ha kihűlt, lapjában 3 felé vágjuk.
A krémhez a zselatint a vízzel, és 1 csomag vaníliás cukorral felfőzzük, de ne forraljuk! Az étcsokit gőz felett felolvasztjuk, majd kikeverjük 25 dkg mascarpone-val, 1 csomag vaníliás cukorral, és 0,5 dl zselatinnal, és az alsó lapra kenjük. Rátesszük a második lapot, kissé rányomjuk! A tejcsokit ugyanígy gőz felett felolvasztjuk. (Másik tiszta edényben, vagy mossuk el az előzőeket!) Majd kikeverjük 1 csomag vaníliás cukorral, 25 dkg mascarpone-val, és 0,5 dl zselatinnal. Rákenjük a második lapra, majd rátesszük a harmadik lapot, és kissé rányomjuk. A csokis edényeket elmossuk! Felolvasztjuk a fehér csokit, kikeverjük 25 dkg mascarpone-val, 1 csomag vaníliás cukorral, és 0,5 dl zselatinnal. Majd a torta tetejére kenjük. A tejszínt kemény habbá verjük, és kidíszítjük vele a tortát. Továbbá még azzal díszítjük, amivel akarjuk! Jól behűtve tálaljuk!
Fontos, hogy a 3 féle krémnél tiszta edényekkel dolgozzunk! De ha valakinek nincs ennyi ideje, akkor elég csak a fehér csokisnak elmosni.
Kátai Katalin receptje.