- 50 dkg liszt
- 3 dkg friss élesztő
- 10 dkg margarin
- 1 evőkanál só
- 1 dl tej
- 1 teáskanál cukor
- 1 tojás
- 1 dl tejföl
- kevés langyos tej
- 25 – 30 dkg darált tepertő
- 1 tojássárgája – a kenéshez
A tejet langyosra melegítjük, elkeverjük benne a cukrot és belemorzsoljuk az élesztőt, majd hagyjuk felfutni. A lisztet a sóval egy tálba szitáljuk, azután elmorzsoljuk benne a margarint, közepébe mélyedést készítünk, ide öntjük a felfutott élesztőt, a tojást, a tejfölt és alaposan összedolgozzuk annyi tejjel, hogy ruganyos tésztát kapjunk. Letakarva körülbelül 60 percig pihentetjük. A tésztát 1 cm – es vastagságú téglalap alakúra kinyújtjuk, megkenjük tepertő harmadával, majd hajtogatjuk : a tészta hosszabbik oldala mentén először a bal oldalát hajtjuk félig középre, azután a jobb oldal hajtjuk a középső részre, végül az alsó részt hajtjuk félig felfelé. Kicsit lenyomkodjuk, majd 20 percig pihentetjük. Azután még kétszer megismételjük a hajtogatást. A tésztát kb ujjnyi vastagságúra kinyújtjuk, éles késsel berácsozzuk és 5 x 5 cm – es kockákra vágjuk. A pogácsákat sütőpapírral bélelt tepsibe rakjuk, a tetejüket tojássárgájával lekenjük és 20 percig kelesztjük. 200 °C – ra előmelegített sütőben, kb 20 perc alatt szép pirosra sütjük.
Baloghné Kele Judit receptje.
Látogassátok meg Juditka konyháját, ahol sok-sok csodás recepteket találtok!
A fenti recept a szerző engedélyével került feltöltésre!