- 25 dkg rétesliszt
- 2,5 dl víz
- 1 teáskanál só
- 1 evőkanál finom étolaj (a tésztához)
- 15 dkg búzadara
- 1 liter zsírdús tej
- 1 dl méz (a töltelékhez)
- 2 dl étolaj (a sütéshez)
- illatos méz (pl. hársméz) a tálaláshoz
- 2 dl-enként 1/2 teáskanál vaníliát, vagy 1 csepp rózsaolajat is keverhetünk bele
Gyúrjunk tésztát a megszitált lisztből, a vízből és a sóból. Szaggassunk belőle kb. 5 dkg-os korongokat. Ezeket helyezzük egy olajjal vékonyan megkent tálcára, majd a tetejüket is kenjük be olajjal. Hagyjuk pihenni vászonkendővel letakarva, egy óra hosszat. Közben készítsük el a tölteléket. Öntsük a tejet egy fazékba és adjuk hozzá a búzadarát és a mézet, alaposan keverjük el, majd erős tűzön, állandó kevergetés közben 20 percig főzzük. Ez után öntsük még azon melegében egy akkora lapos tepsibe, hogy a töltelék kb. egy cm vastag legyen. A pihentetett tésztát olajjal megkent márvány-, vagy vastag üveglapon nyújtsuk ki amilyen vékonyra csak tudjuk, majd vágjuk fel kb. 5 × 5 cm-es négyszögletes darabokra. Vágjuk fel az időközben megszilárdult tölteléket is, kb. 2,5 × 2,5 cm-es darabokra, majd ezeket tegyük a tésztalapokra, mindegyikre egyet. A tésztalapokat a sarkoknál hajtsuk fel és csippentsük össze a sarkokat, hogy sütés közben se eshessen szét. Egy serpenyőben, igen forró olajban süssük aranybarnára a megtöltött batyukat. Fogóval vegyük ki a kész darabokat az olajból, és tegyük őket előmelegített és melegen tartott (nagy tömegű, lehetőleg márvány) tálcára. (Ízlés szerint porcukorral is meghinthetjük, bár ez nem szükséges).
Forrón tálaljuk, mindegyik teríték mellett egy kis csészében illatos mézet is adjunk, melybe mindenki ízlés szerint mártogathatja a süteményeket.
Lahi receptje.