A tésztához:
- 6 tojás
- 180 g kristálycukor
- 1/2 dl olaj
- 1 dl víz
- 150 g finomliszt
- 100 g rétesliszt
- 1 csomag sütőpor
- 2 evőkanál kakaó
- 1 csipet só
- pár csepp citromlé vagy ecet
A pudinghoz:
- 8 dl tej
- 2 csomag vaníliás pudingpor
- 6 evőkanál cukor
A tetejére:
- 800-900 g tejföl (2 nagy doboz vagy 4 kis doboz)
- 5-6 evőkanál porcukor
- kakaópor
- 10 g zselatin
A pudingot csomómentesre keverem kevés tejjel, hozzáadom a cukrot és a többi tejet, majd kevergetve sűrűsödésig felfőzöm. Hagyom langyosra hűlni. A liszteket, sót és a sütőport összekeverem. A sütőt 220°C-ra előmelegítem. A tojássárgákat a cukorral nagyon habosra, fehéredésig mixelem, hozzáöntöm részletekben a vizet és az olajat is, folyamatos keverés közben. Ezután belekeverem – de most már csak kanállal – a lisztet is. A tojásfehérjékből kemény habot verek, amikor már habos, beleadom a citromlét, és azzal még verem 1-2 percig. A habot a keverékbe forgatom óvatosan, hogy ne törjön.
A tészta felét egy 25 × 39 cm-es tepsibe öntöm, a másik felébe belekeverem a kakaót, és rácsorgatom a tepsiben lévő tésztára. Villával kicsit eligazgatom, majd a közben langyosra hűlt pudingból teáskanállal szaggatok, és a tészta tetejére egyenletesen elrakosgatom. Betolom a sütőbe, 5 perc múlva 180°C-ra mérsékelem a lángot, és ajtónyitás nélkül kb. 40-45 percig sütöm. A két tejfölt elkeverem a porcukorral. 2 dl cukros tejfölt kiveszek, és a zselatint feloldom benne, majd összekeverem az egésszel, és a kihűlt sütire öntöm. Beteszem a hűtőbe, hogy megdermedjen a puding és a tejföl. Tálalás előtt a tetejét meghintem kakaóporral.
Vass Lászlóné receptje.
Edit szeretettel vár Benneteket desszertek és házias ételek receptjeivel a Konyhamánia Edit módra oldalon!