- 1 liter tej
- 25 dkg rizs
- 2 tojássárgája
- barna cukor, édesítő, cukor (ki mivel szeretné)
- 1csomag vaníliás cukor
- szilvás krém
- 70 dkg szilva
- 3 evőkanál kristálycukor
- fahéj, szegfűszeg
- 10 dkg gabonás keksz vagy zabfalatok
- 1-2 dl habtejszín (meggle)
A tojássárgáját elkeverjük kevés hideg tejjel a többi tejet feltesszük melegedni,majd a tűzről levéve belekeverjük a tojássárgáját, hozzáadjuk a rizst és félig megfőzzük. Levesszük a tűzről az edényt lefedjük fedővel és hagyjuk míg teljesen megpuhul a rizs. Hűlni hagyjuk. Addig elkészítjük a szilvás krémet. Nagy szemű kék szilvából készült, jó érett legyen. 2 db szilvát cikkekre vágunk díszíteni. A cukrot egy lábasba karamellizáljuk, hozzáadjuk a szilvát és addig főzzük, míg a karamellizálódott cukor el nem olvad. Összeturmixoljuk, átpasszírozzuk szitán, hogy a héja ne legyen. benne.Izésítjük, fahéjjal, szegfűszeggel, vaníliás cukorral ízlés szerint. A tejszínhabot keményre felverjük. Összeállítás: Összetörünk 2 db kekszet, amit a pohárba teszünk, erre jön a tejberizs,öntünk rá szilvát, megszórjuk keksszel ,ezt megismételjük. Tetejére tehetünk tejszínhabot, egy szelet szilvát, de enélkül is maradhat.
Kiss Imréné receptje.