Tészta:
- 25 dkg rétesliszt
- 1 kiskanál só
- 5 dkg olvasztott vaj
- kb. 10 -12 dkg tejföl
Töltelék:
- 8 dkg zsemlemorzsa
- 5 dkg vaj
- 8 dkg cukor
- 1 teáskanál fahéj
- 1 csomag bourbon vaníliás cukor
- 50 dkg szilva
És még:
- 5 dkg olvasztott vaj – a kenéshez
- A lisztet összeszitáljuk a sóval, hozzáadjuk a vajat és annyi tejfölt, hogy közepesen lágy tésztát kapjunk, majd letakarva szobahőmérsékleten 30 percig pihentetjük.
- A szilvát kimagozzuk és negyedekre aprítjuk.
- Egy száraz serpenyőben zsemleszínűre pirítjuk a zsemlemorzsát, majd hozzáadjuk a vajat, a cukrokat, a fahéjat és összeforgatjuk a szilvával.
- A tésztát kb 40 x 30 cm – es nagyságúra kinyújtjuk, átemeljük egy konyharuhára, megkenjük olvasztott vajjal és egyenletesen rászórjuk a morzsás szilvát úgy, hogy a tészta két szélén 2 cm – es üres részt hagyunk. Behajtjuk a tészta széleit és a konyharuha segítségével feltekerjük.
- A rudat rátesszük egy sütőpapíros tepsire, tetejét olvasztott vajjal lekenjük és előmelegített 180 °C – os sütőben kb 35 percig sütjük. Langyosra hűtjük, majd megszórjuk porcukorral és felszeleteljük.
Baloghné Kele Judit receptje.
Látogassátok meg Juditka konyháját, ahol sok-sok csodás recepteket találtok!