Szilva helyett el lehet készíteni almával is, de akkor mák helyett apróra tört mogyoróval lesz a legfinomabb.
A tésztához:
- 4 tojásfehérje
- 4 tojássárgája
- 2 evőkanál víz
- 120 g cukor
- csipet só
- 50 g liszt
- 50 g étkezési keményítő
- 100 g darált mák
- 1 teáskanál sütőpor
A kompóthoz:
- 800 g szilva (ringló is lehet)
- 50 g cukor
- 125 ml víz
- 1 rúd fahéj
- 2 evőkanál citromlé
- 1 evőkanál étkezési keményítő
A krémhez:
- 500 g mascarpone
- 500 g krémes túró
- 6 evőkanál tej
- 100 g porcukor
- 2 csomag vaníliás cukor
A tetejére:
- 200 ml habtejszín
- pirított mandula
A tésztához valókból piskótát készítünk. 26 cm-es tortaformában, légkeveréses sütőben 160-180°C-on kb. 35 percig sütjük, majd hűtjük.
A kompóthoz a szilvát mossuk, kimagozzuk és apróbb kockákra vágjuk. A fahéjjal, vízzel, citromlével és cukorral puhábbra főzzük, de nem szabad szétfőzni. A keményítőt kevés vízzel kikeverjük és a szilvát besűrítjük vele, majd ezt is lehűtjük.
A krémhez valókat jól összekeverjük.
A kihűlt piskótát kettőbe vágjuk és az alsót visszatesszük a tortaformába. Rákenjük a kihűlt kompótot, majd erre simítjuk a krém 2/3-át. Rátesszük a piskóta másik felét, és megkenjük a maradék krémmel. Pár órára hidegre tesszük, hogy jól összeálljon, majd az oldalát és a tetejét tejszínhabbal és pirított mandulával díszítjük.
Martalics Gabriella receptje.
Martalics Gabriella mondta
Kedves Ágnes, a kimaradást pótoltuk. Jó sütögetést! 🙂
Üdv.: Gabi
Ágnes mondta
Kedves Gabriella!
Gondolom a máknak a tésztában kellene lennie, de valószínűleg kimaradt!
Legyen szíves pótolni, mert amúgy ez egy nagyon kedvem-szerinti recept, szívesen megsütném! Köszönöm!
Üdv.: Ágnes
Web Cukrászda mondta
Kedves Ágnes, nagyon szépen köszönjük a visszajelzést a figyelmetlenségünkről! Máris megtettem a szükséges lépéseket, és amint megérkezik Gabriella válasza, azonnal pótolom a receptben. Köszönjük szépen még egyszer!