A tésztához:
- csipet só
- 50 dkg liszt
- 3 dkg élesztő
- 5 dkg porcukor
- 5 dkg langyos, olvasztott vaj
- 2 tojássárgája
- 2 dl tej
- 3 cl rum
A sütéshez:
- olaj
Kevés langyos tejjel, liszttel, cukorral és élesztővel kovászt készítünk. A többi porcukorral a tojássárgákat habosra keverjük, hozzáöntjük a tejet, a rumot, és jól kidolgozzuk. Az olvasztott vajat részletenként hozzáadjuk, liszttel megszórjuk, és langyos helyen kelesztjük. Utána lisztezett deszkára borítjuk, ujjnyi vastagságúra nyújtjuk. Fánkszaggatóval kiszúrjuk, és letakarva újra kelesztjük.
Lábasban olajat melegítünk. Ha a fánkok megkeltek, ujjainkkal minden fánk közepét kissé benyomjuk, úgy tesszük az olajba, hogy a fánk felső fele kerüljön alulra. A lábast fedővel letakarjuk. Ha a fánk oldala szép piros szalagos, megfordítjuk, és most már fedő nélkül sütjük tovább. Vigyázzunk, hogy lassú tűznél, és ne forró olajban süssük, mert a fánk belseje nem sül át! Papírtörlőre szedjük. Vaníliás porcukorral meghintve, lekvárral fogyasztjuk.
Vass Lászlóné receptje.
Edit szeretettel vár Benneteket desszertek és házias ételek receptjeivel a Konyhamánia Edit módra oldalon!