A tésztához:
- 34 dkg túró
- 16 dkg liszt
- 1 tojás
- 1 evőkanál tejföl
- csipet só
- 1 púpozott evőkanál cukor
Továbbá:
- 4 tojás
- 4 evőkanál cukor
- 2,5 dl tejföl
- 2 evőkanál búzadara
- 16 dkg túró
- citromlé (ízlés szerint)
- 20 × 30 cm-es tepsi
A tepsi kenéséhez:
- margarin
A megszóráshoz:
- zsemlemorzsa
A tészta kifőzéséhez:
- 1 lábas víz
- só
A tészta hozzávalóit összegyúrjuk, 1 cm vastagra kinyújtjuk. Kissé ragacsos tésztát fogunk kapni, de így a jó! Ezután 1 cm hosszú csíkokra, majd keresztben is 1 cm-es kockákra vágjuk. Forró lobogó sós vízben kifőzzük a tésztát. Amikor a túrós tésztánk feljön a víz felszínére, kb. 6-7 percig főzzük még. Szűrőkanállal kiszedjük, majd folyó csapvíz alatt leöblítjük, jól lecsepegtetjük és kihűtjük.
A tojásokat szétválasztjuk. A fehérjéket kemény habbá verjük. A tojássárgákat a cukorral habosra keverjük, majd hozzákeverjük a túrót, a tejfölt, a búzadarát és citromlével ízesítjük. Végül a tojásfehérje kemény habját lazán hozzákeverjük. A tésztával összevegyítjük és az előkészített, margarinnal kent, morzsával megszórt tepsibe simítjuk. 200°C-on megsütjük. Mi almapürével fogyasztottuk, de lekvárral is nagyon finom!
Vass Lászlóné receptje.
Edit szeretettel vár Benneteket desszertek és házias ételek receptjeivel a Konyhamánia Edit módra oldalon!