A tésztához:
- 1 nagy (450 g) és egy kis (150 g) pohár tejföl
- 1 dl tej
- 12 dkg sütőmargarin
- 1 kg finomliszt
- 10 dkg rétesliszt
- 1 evőkanál kristálycukor
- 1 evőkanál só
- 8 dkg élesztő
- 2 tojás
A töltelékhez:
- 30 dkg füstölt sonka
- 20 dkg krinolin
- 0,5 dl olaj
- 1 mokkáskanál őrölt fekete bors
- 1 fej fokhagyma
- 10 dkg sütőmargarin
- 4 szép lila hagyma
- 20 dkg sajt
- 2 dl tejföl
A tetejére:
- tojás
- szezámmag
- lenmag
A tejfölt a tejjel és a margarinnal addig melegítjük, míg a margarin elolvad benne, de vigyázzunk, ne legyen forró! A kétféle lisztet, a cukrot és a sót beleszórjuk, az élesztőt belemorzsoljuk, a tojásokat beleütjük. 10 perc alatt könnyű kelt tésztát dagasztunk belőle. Letakarva meleg helyen kb. 50 perc alatt a duplájára kelesztjük.
Amíg kel, elkészítjük a tölteléket: a sonkát és a krinolint apró kockákra vágjuk, olajon megfuttatjuk, megborsozzuk, félretesszük. A fokhagymát finomra aprítjuk, vagy összezúzzuk, az olvasztott margarinon megfuttatjuk. A lilahagymát nagyon vékony karikákra vágjuk, gyűrűire szedjük.
Ha megkelt a tészta, 4 részre osztjuk. Vékony, kb. 50 × 25 cm-es téglalappá, nyújtjuk, először a margarinos fokhagymával, majd a tejföllel megkenjük. A pirított húst, majd a lilahagymát rászórjuk, sajtot reszelünk rá és szorosan összetekerjük. Trapéz alakú kis párnákra vágjuk, margarinnal kikent tepsibe rakjuk. Letakarva kelesztjük még kb. fél órán át. Végül felvert tojással megkenjük, szezámmaggal és lenmaggal megszórjuk. Előmelegített sütőben közepes lángon 25 perc alatt, megsütjük.
Szokolikné Klári receptje.