Ez a süti is Ricsi unokáméknak készült.
A tésztához:
- 50 dkg liszt
- 5 dkg margarin
- 5 dkg cukor
- kb. 2 dl tej
- 15 g szalalkáli
- csipet só
A krémhez:
- 1 liter tej
- 4 tojás
- 4 púpozott evőkanál liszt
- 5 púpozott evőkanál cukor
- 2 csomag vaníliás cukor
A tetejére:
- 10 dkg ét tortabevonó (lehet máz nélkül is, akkor csak porcukrozni kell a tetejét)
- 5 dkg margarin
A szalalkálit 1 dl tejben feloldjuk. A lisztben elmorzsoljuk a margarint, majd az összes hozzávalóból nem túl kemény tésztát gyúrunk. 4 részre osztjuk. Nagy gáztepsi méretűre, elég vékonyra nyújtjuk és egyenként, zsírozott vagy sütőmargarinozott, lisztezett tepsi hátán nagyon halványra sütjük. Egy lap kb. 5 perc alatt megsül. A kész lapokat a tepsiről óvatosan, mert törékenyek, átcsúsztatjuk egy nyújtódeszkára.
A krémhez a tojássárgákat a kétféle cukorral, a liszttel és a tejjel habverő segítségével csomómentesre összedolgozzuk, folytonos keverés mellett felfőzzük és 1-2 perc alatt besűrítjük, majd levesszük a tűzről. A tojásfehérjékből kemény habot verünk és óvatosan, könnyed mozdulatokkal a krémbe dolgozzuk. Még forrón megtöltjük vele a lapokat. A tortabevonó csokit a margarinnal felolvasztjuk gőz felett, simára keverjük, és egyenletesen bevonjuk vele a süti tetejét.
Farkasné Joó Ibolya receptje.