A tésztához:
- 20 dkg liszt
- 1 tojás
- 2 evőkanál cukor
- kb. 1 dl langyos tej
- kevés élesztő
- 2 evőkanál lágy vaj
A megkenéshez és megszóráshoz:
- 20 dkg baracklekvár (sütésálló)
- kevés búzadara
A töltelékhez:
- 50 dkg túró
- 2 dl tejföl
- 4 evőkanál cukor (vagy ízlés szerint)
- sárgabarack
- 3 evőkanál búzadara
- 1 tojássárgája
A tetejére:
- porcukor
Kevés langyos tejbe belemorzsoljuk az élesztőt és 1 kiskanál cukrot, majd jól összekeverjük, és meleg helyen megkelesztjük. A tészta hozzávalóit egy műanyag tálba rakjuk, hozzáadjuk az élesztőt és annyi langyos tejet, hogy lágy tésztát kapjunk. Meleg helyen duplájára kelesztjük. Egy tepsit kiolajozunk, lisztezünk, és a tésztát elegyengetjük benne. A tetejét megszórjuk egy kanál grízzel, és sárgabaracklekvárral megkenjük.
A túrót lábasba tesszük, hozzáadjuk a tejfölt, a tojássárgáját, a cukrot, a grízt, és jól összekeverjük. A tészta tetejére simítjuk, a barackokat megmossuk, félbevágjuk, kimagozzuk, a túró tetejére rakjuk, és végül megszórjuk porcukorral. Előmelegített sütőben 45 perc alatt készre sütjük, hidegen szeleteljük.
Kránicz Györgyi receptje.
Még több recept, konyhai praktikák és tanácsok a Györgyiségek Facebook oldalon.