Tészta (1 tekercs):
- 4 tojás
- 4 evőkanál liszt
- 4 evőkanál cukor
- 1 mokkáskanál szódabikarbóna
- 1 mokkáskanál sütőpor
Lekváros:
- sárgabaracklekvár (nem túl folyós)
- tetejére porcukor
Vaníliakrém:
- 25 dkg margarin (szobahőmérsékletű)
- 5 dl tej
- 5 evőkanál liszt
- 6 evőkanál cukor
- 1 csomag vaníliás cukor
- 1 csomag vaníliás főzős pudingpor
Egy egyszerű piskótatésztát készítünk, 30 × 33 cm-es tepsiben. A tojásokat szétválasztjuk. A sárgáját a cukorral habosra kikeverjük, a fehérjét pedig kemény habbá felverjük. A lisztet összekeverjük a szódabikarbónával és a sütőporral. A felvert tojásfehérjébe beleöntjük a cukros tojássárgáját, és óvatosan összekeverjük, majd ebbe beleszitáljuk a lisztet. Nagyon óvatosan (levegősen) az egészet fakanállal összekeverjük. Sütőpapírral bélelt tepsibe beleöntjük a masszát, és egyenletesen elkenjük. (Én a tetejére is teszek sütőpapírt, hogy ne nagyon barnuljon meg.) Előmelegített sütőben kb. 170°C-on 8-10 perc alatt megsütjük. (Tűpróbát azért végezzünk!) A megsült piskótát (még melegen) egy nedves konyharuhára kiborítjuk, és óvatosan lehúzzuk róla a sütőpapírt. Konyharuhával óvatosan felcsavarjuk a tésztát – ha lehet, próbáljuk meg jó szorosan összetekerni -, és így hagyjuk kihűlni.
Lekváros:
A kihűlt piskótatekercset a konyharuhából kitekerjük, a tésztát megkenjük a lekvárral, majd megint összetekerjük (konyharuha nélkül). Megszórjuk a tetejét porcukorral.
Vaníliakrémes:
Egy lábosba beleöntjük a tejet. A tejbe beletesszük a lisztet, és addig főzzük, míg egy pudingszerű krémet kapunk. Utána félretesszük hűlni. A margarint a cukorral és a vaníliás cukorral habosra kikeverjük. A kihűlt krémbe beletesszük a cukros margarint és a pudingport, jól összekeverjük, majd robotgéppel szép simára keverjük. Kihűlt piskótatekercset a konyharuhából kitekerjük, és a tésztát megkenjük a krémmel, majd óvatosan (konyharuha nélkül) feltekerjük. A tekercset kívülről is bekenhetjük krémmel, vagy csak egyszerűen díszíthetjük is (nyomózsákba teszünk a krémből és mintákat nyomunk). Hűtőbe tegyük be a krémes piskótát legalább 1-2 órára, hogy a krém egy kicsit megdermedjen, majd szeletelhető.
Jó étvágyat kívánok!
Tündi konyhájából kaptuk ezt a remek receptet.