A tésztához:
- 50 dkg liszt
- 2-2,5 dl tejföl
- 3 dkg friss élesztő
- 1 evőkanálnyi só
- 1 tojás
- 15 dkg tepertőkrém
- 1 csipetnyi őrölt fehérbors
- 1 evőkanál puha zsír
- 1 evőkanál tej
A kenéshez:
- 1 evőkanálnyi olvasztott zsír
A szóráshoz:
- 20 dkg reszelt sajt
A teteje lekenéséhez:
- 1 egész tojás
A lisztbe belemorzsoltam a friss élesztőt, hozzáadtam a tejfölt, a sót, egy egész tojást, a 15 dkg tepertőkrémet, az őrölt fehérborsot, a puha zsírt és a tejet. Majd kézzel jól kidolgoztam. Puha, nem kemény tésztává dagasztottam. Meleg helyen duplájára kelesztettem. Miután megkelt, lisztezett deszkán vékonyra sodortam, megkentem olvasztott zsírral vékonyan, majd a fele reszelt sajttal átszórtam és meghajtottam (az alsó felét a közepéig, a felső részt szintén a közepéig majd jobbról és balról is a közepéig). Konyharuhával letakartam és 30 percig pihentettem.
Ezután újra kinyújtottam, zsírral vékonyan átkentem, sajttal enyhén átszórtam, majd újra meghajtogattam és újabb 30 percig pihentettem. Ezután körülbelül ujjnyi vastagra sodortam, a tetejét bevagdostam (hosszában és keresztben is kis közöket hagyva) majd átkentem egy egész felvert tojással, pogácsaszaggatóval kiszaggattam, szilikonos sütőpapírra helyeztem és 25 percig a sütőlemezen pihentettem.
A sütőt előmelegítettem 200 °C-ra és a pogácsákat aranybarnára sütöttem.
Közben a tetejét alufóliával betakartam, hogy meg ne égjen!
Vass Lászlóné receptje.
Edit szeretettel vár Benneteket desszertek és házias ételek receptjeivel a Konyhamánia Edit módra oldalon!