A tésztához:
- 50 dkg liszt
- 15 dkg zsír
- 5 dkg élesztő
- 3 dl tej
- 1 evőkanál cukor
- 1 evőkanál só
A töltelékhez:
- 15 dkg sonka
- 2 dl tejföl
- 10-12 dkg trappista sajt
- fél fej vöröshagyma, vagy újhagyma
- só, bors
A kenéshez:
- 1 tojás
Elkeverjük a cukrot a tejben, meglangyosítjuk, és ha már langyos, felfuttatjuk benne az élesztőt. Egy tálba beleszórjuk a lisztet, a zsírt felolvasztjuk, majd a liszthez adjuk a felfuttatott élesztővel együtt. Hozzáadjuk a sót, majd az egészet alaposan átgyúrjuk. Duplájára kelesztjük.
A töltelék hozzávalóiból a sonkát, sajtot és a hagymát apróra vagdaljuk, majd elkeverjük a tejföllel, és ízlés szerint sózzuk, borsozzuk. A sütőt jó előre bemelegítjük 180°C-ra. Ha a tészta megkelt, alaposan átgyúrjuk, majd vékonyra kinyújtjuk. Egyforma négyzeteket vágunk belőle, és mindegyik négyzetre teszünk a töltelékből. Átlós sarkait egymásra helyezzük.
Az elkészült papucsokat sütőpapírral bélelt tepsire tesszük, megkenjük a tojással, és 20-30 perc alatt megsütjük. Ebből a mennyiségből két nagy tepsivel lesz, de nem szabad szorosan rakni, 2-3 cm-t kell közöttük hagyni a sütésnél.
Farkasné Joó Ibolya receptje.