A tésztához:
- 1 kg liszt
- 20 dkg zsír
- 25 dkg margarin/vaj
- 4 tojás sárgája
- 350 g tejföl
- 2 evőkanál só
- 2 evőkanál cukor
- 5 dkg élesztő
- 15 – 20 dkg reszelt sajt
Tetejére:
- reszelt sajt
- 1 tojás fehérje
A tejfölt a sóval és a cukorral feltesszük a tűzre és lassú tűzön addig melegítjük, még a só és a cukor el nem olvad. Forró ne legyen!
Levesszük a tűzről, belemorzsoljuk az élesztőt, letakarjuk és hagyjuk felfutni. A lisztet a zsírral, a vajjal/margarinnal és a tojások sárgáival összemorzsoljuk, majd a tejfölben felfuttatott élesztőt hozzáadva jól összegyúrjuk. A sajtot belekeverjük, és még egyszer összegyúrjuk.
Nylonba tesszük és 1 éjszakára, de legalább 3 órára hűtőbe helyezzük.
Lisztezett deszkán átgyúrjuk, 1/2 cm vastagra kinyújtjuk. Tojásfehérjével lekenjük, sajttal megszórjuk, derelyevágóval szeleteljük, tepsibe sorakoztatjuk és 190 fokra előmelegített sütőben kb. 20 perc/tepsi alatt pirosra sütjük.
Gál Hedvig receptje.
A fenti recept a szerző engedélyével került feltöltésre!