Tészta:
- 6 tojás
- 12 dkg vaj
- 6 dkg porcukor
- 6 dkg kristálycukor
- 15 dkg étcsokoládé
- 12 dkg finomliszt
- 20 dkg sárgabaracklekvár
Máz:
- 20 dkg étcsokoládé
- 2 evőkanál étolaj
A tojásokat kettéválasztjuk. A vajat habosra keverjük a porcukorral, utána egyesével hozzáadjuk a tojássárgájákat, s azokkal is habosra verjük. A fehérjékből habot verünk, kanalanként adagolva hozzá a kristálycukrot. A csokit vízgőz felett megolvasztjuk. Az olvasztott csokit apránként hozzákeverjük a vajas keverékhez, majd óvatosan beleforgatjuk a tojáshabot és a lisztet. Sütőpapírral bélelt közepes méretű tepsibe (kb. 24 × 34 cm) öntjük a tésztát, azután a 180°C-ra előmelegített sütőben 15 percig sütjük.
Tűpróbával ellenőrizzük, hogy átsült-e. Ne legyen folyós a belseje, mert nem fogjuk tudni elvágni. Rácson teljesen kihűtjük (a sütőpapírt még melegen lehúzzuk róla). A kihűlt tésztát kettévágjuk, megkenjük baracklekvárral, és kockákra vágjuk. A maradék lekvárt kis vízzel hígítjuk, kívülről is bekenjük a kockákat, majd rövid ideig hagyjuk száradni.
A mázhoz gőz felett felolvasztjuk a csokoládét, hozzákeverjük az olajat, és egy villa segítségével egyesével bevonjuk, ízlés szerint díszítjük a süteményeket. /Az első képen csak lekvárral kentem meg./
Czine Zsuzsanna receptje.