- 25 dkg liszt
- 1 csapott teáskanál sütőpor
- 1 púpozott evőkanál cukor
- 1 csomag vaníliás cukor
- 1 tojás
- 2 evőkanálnyi konyak, vagy rum, vagy aroma
- 5 dkg vaj
- 2 evőkanál tej
- olaj a sütéshez
- porcukor a szóráshoz
- ízlés szerint lekvár, esetleg tejszínhab
A lisztet összekeverjük a sütőporral a közepébe mélyedést nyomunk. Beleszórjuk a cukrot, a vaníliás cukrot, a tojást, a konyakot, egy csipet sót és 2 evőkanál vizet. Kevés liszttel eldolgozzuk. Kisebb darabokban hozzáadjuk a vajat, és gyors mozdulatokkal alaposan összedolgozzuk. Letakarjuk, és hideg helyen kb. 30 percig pihentetjük. Lisztezett deszkán vékonyra kinyújtjuk a tésztát, és kb. 8 cm átmérőjű köröket szaggatunk ki belőle. A köröket négy helyen majdnem a kör közepéig bevágjuk. A körök felének közepét megkenjük tejjel, és kissé elfordítva ráteszünk egy nem megkent kört. Felforrósítjuk az olajat, és egyenként óvatosan beleengedjük az összeragasztott tésztákat. A közepükbe azonnal beleszúrjuk egy fakanál nyelét, lenyomjuk az edény aljára, és pár pillanat múlva elengedjük. Egyszerre 2-3 darabot süssünk csak! Félidőben megfordítjuk és aranyra sütjük a másik oldalt is, lecsöpögtetjük, még forrón meghintjük porcukorral és a fészekbe lekvárt teszünk…
Nem annyira macerás, mint amennyire annak látszik.
Vilma receptje.