- 250 g búzaliszt
- 150 ml tejföl (20%-os)
- 2 g porcukor
- 4 g fahéj (őrölt)
- 50 g vaj
- 3 db tojássárgája
- 1 csipet só
- étolaj
- sárgabarack dzsem
- porcukor
Először a lisztet elmorzsoljuk a vajjal, majd hozzátesszük az összes hozzávalót, és hólyagosra dagasztjuk a tésztát – asztalon gyúrni könnyebb. Folpackba csomagolva 15 percre hűtőbe tesszük. A tésztát vékony liszten kb. 2-3 mm vastagra nyújtjuk.Három különböző átmérőjű (3-4-5 cm-es) kiszúróval azonos számú korongot szúrunk ki belőle. A kiszúrt tésztalapokat körbe fél-egy centi mélyen bevagdossuk ollóval. A korongok közepét enyhén benedvesítjük, majd egymásra tesszük méret szerint úgy, hogy a bevágások ne essenek egymás fölé.A tésztákat középen az ujjainkkal nagyon erősen összenyomjuk, hogy ne tudjanak szétesni.Ha mindegyiket megformáztuk, a forró olajban kis adagokban, egyszer forgatva készre sütjük a fánkokat. A legkisebb koronggal lefelé tegyük őket az olajba, majd ha szépen szétnyílt, és megbarnult, akkor fordítsuk meg őket. Figyelem! Fontos, hogy az olaj kellően forró legyen, valamint hogy ne süssük sokáig a fánkokat, mert kiszáradnak, de elég ideig süssük őket, hogy átsüljenek!A kész rózsafánkokat még melegen jól leporcukrozzuk barackízzel kínáljuk.
Botás Nikolett receptje.