- 30 dkg rizs
- 1 liter tej
- 2 dl víz
- 2 csomag vaníliás cukor
- 3 evőkanál cukor
- 1 vegyszermentes citrom reszelt héja
- 8 dkg vaj
- 2 csapott evőkanál liszt
- 5 tojás
A meggymártáshoz:
- 1 üveg cukrozott meggy (házilag tettem el) vagy meggybefőtt
- ízlés szerint cukor
- 1 evőkanál liszt
Szükséges még:
- kuglófforma vajjal kikenve, morzsával meghintve
A megmosott rizst fele cukorral feltesszük főni a vízzel, kevergetjük, hogy le ne égjen, közben beleszórjuk a a vaníliás cukrot is. Addig főzzük, míg teljesen elfővi a levet, ezután hozzáöntjük a tejet, átkeverjük. Lefedjük fedővel, gőzében párolódjon. Kihűtjük. A tojásokat kettéválasztjuk. A tojássárgákat a megmaradt cukorral és vajjal habosra keverjük, majd hozzákeverjük a kihűlt rizshez. Hozzákeverjük a lisztet is. Ízesítjük a reszelt citromhéjjal, és óvatosan kisebb adagokban beleforgatjuk a keményre vert tojásfehérjehabot is. Az előkészített kuglófformába öntjük, elsimítjuk és 180°C-os sütőben jó 30 perc alatt aranysárgára sütjük. Porcukorral meghintve, meggymártással tálaljuk.
A mártáshoz a meggyről a levét leszűrjük, a liszttel besűrítjük, és összeforraljuk a meggyel. Ízlés szerint tegyünk hozzá cukrot!