Hozzávalók a tésztához:
- 25 dkg liszt
- 6 dkg porcukor
- 1 csomag (6 gramm) sütőpor
- csipet só
- 1 citrom reszelt héja
- 12 dkg hideg vaj / margarin
- 1 tojássárgája
- 1 dl tejföl
Hozzávalók a töltelékhez:
- 75 dkg túró
- 15 dkg porcukor
- 2 csomag vaníliás cukor vagy egy kávéskanál vanília paszta
- 3 tojássárgája (fehérje a habhoz!)
- 1 citrom reszelt héja
- 1-2 evőkanál zsemlemorzsa
Hozzávalók a habhoz:
- 3 tojás fehérje
- 15 dkg porcukor
- pár evőkanál sárgabaracklekvár
A lisztbe elkeverjük a sütőport, porcukrot, sót, citromhéját. Hozzáadjuk a vajat / margarint, tejfölt és a tojássárgáját, majd tésztát gyúrunk. Kb. fél órára hűtőbe tesszük. Közben a sütőt előmelegítjük 180 °C-ra. A lehűlt tésztát kinyújtjuk (tepsi mérete nálam 37 x 25 cm) és a tepsibe tesszük. Megszurkáljuk egy villával majd 10 percig sütjük. Amíg a tészta sül összeállítjuk a tölteléket.
A túrót simára keverjük egy habverő vagy botmixer segítségével. Hozzáadjuk a porcukrot, vaníliát, citromhéját és a tojások sárgáját. A fehérjéből habot készítünk és azt is hozzádolgozzuk. A 10 percet sült tésztát kivesszük a sütőből, megszórjuk a búzadarával. Rásimítjuk a túrós tölteléket majd és 25 percet sütjük tovább. Közben elkészítjük a habot. A tojások fehérjét habbá verjük, 2-3 adagban hozzáadjuk a porcukrot. Amikor szép fényes és kemény a hab egy nyomózsákba tesszük (vagy neylon zacskóba) amibe egy csillagcsövet is tehetünk (opcionális). A 25 perc sütési idő a sütő hőmérsékletét 150 °C-ra állítjuk. Kivesszük a tepsit és a habot rányomjuk a túróra, berácsozzuk. Újra sütőbe tesszük, most kb. 15-20 percre, hogy a hab picit színesedjen. Ha megsült kivesszük a sütőből. Aki szeretné egy cukrász – szakács fáklyával még rásegíthet, hogy a rács szép színű legyen, ropogósabbá váljon. A sárgabarack lekvárt átpasszírozzuk. Kiskanál segítségével kidíszítjük a habrácsok közét. Ha kihűlt szeleteljük. Hűtőben tároljuk.
Tramita Rita receptje.
TraRita Sütödéje – érdemes benézni és csatlakozni, ahol Rita összes többi házi süteményeit és édességeit megtaláljátok. Szemet gyönyörködtető finomságok – receptekkel!
A fenti recept, a szerző engedélyével került feltöltésre!