Aki szereti a mákosat, ezt a süteményt feltétlen próbálja ki, mert nagyon finom. A rákóczi túrós mintájára készült, csak máktöltelékkel, így karácsony tájékán illetve az ünnepi asztalon igazán aktuális sütemény lehet.
Tészta:
- 25 dkg liszt
- 10 dkg vaj
- 5 dkg porcukor
- 2 tojássárgája
- 1 dl tejföl
- 1/2 csomag sütőpor
- fél citrom reszelt héja
- csipet só
Töltelék:
- 25 dkg mák
- 20 dkg porcukor
- 1 csomag vaníliás cukor
- 2 tojássárga
- 10 dkg olvasztott vaj
- 5 dkg liszt
- 1 dl tejföl
- 75 ml langyos tej
- fél kiskanál sütőpor
- fél citrom reszelt héja
Díszítés:
- 4 tojásfehérje
- 20 dkg porcukor
- baracklekvár
A tészta hozzávalóiból rugalmas tésztát gyúrunk, majd pihentetjük legalább fél óráig. Ezután kinyújtjuk és kivajazott, lisztezett 34 x 22 centiméteres tepsibe nyomkodjuk.
A töltelékhez szintén összekeverjük a hozzávalókat és egyenletesen rásimítjuk a tésztára. Előmelegített sütőben 180 °C -on körülbelül 30 – 35 perc alatt megsütjük.
A tojásfehérjéből habot verünk , fokozatosan adagolva hozzá a cukrot és nyomózsák segítségével berácsozzuk a süti tetejét. Visszatoljuk a sütőben és addig sütjük amíg színt kap a hab.
A baracklekvárt kevés meleg vízzel jól kikeverjük, szintén nyomózsákba töltjük és kitöltjük a rácsok közeit. Tepsiben hagyjuk kihűlni.
Baloghné Kele Judit receptje.
Látogassátok meg Juditka konyháját, ahol sok-sok csodás recepteket találtok!