A tésztához:
- 5 tojás
- 6 evőkanál cukor
- 7 púpozott evőkanál liszt
- 1 dl étolaj
- fél dl víz
- 1 csomag sütőpor
A megkenéshez:
- lekvár
A tojásokat szétválasztom, majd a liszt és a sütőpor kivételével a cukor felét és az összes hozzávalót a sárgájához adom és habosra keverem. A tojások fehérjét a cukor másik felével habbá verem, és a sárga masszával összekeverem. Hozzáadom a sütőporos lisztet, és kapcsos tortaformában – ami 24 × 24 cm-es, és az oldalát kimargarinoztam, az aljára pedig sütőpapírt tettem – 160°C-on lassan megsütöm. Csak akkor veszem le a formáról, amikor teljesen kihűlt. Ekkor 3 egyenlő részre vágom, majd a középső lapot felcsíkozva szirupba forgatom. Az alsó lapot visszateszem a tortaformába, és vékonyan lekvárral megkenem, illetve a másik lapnak is az alját, amit
majd lefordítok.
A sziruphoz:
- 20 dkg kristálycukor és annyi víz, hogy ellepje
- málnaszörp
- rum
A cukrot a vízzel felforralom, egyet-kettőt forr és máris kész. Leveszem a tűzről, ketté öntöm. Az egyikbe rumot vagy szörpöt teszek, a másikat simán hagyom. A süteményszeleteket felváltva beleforgatom a kétféle szirupba, majd a kapcsos formában lévő lapra szorosan egymás mellé teszem. A tetejére a másik lapot ráborítom. Hűtőben kb. fél órát pihentetem. Az oldalát vajkrémmel lekentem, majd marcipánnal díszítettem.
Domján Mária receptje.