Piskótalap:
- 7 tojás
- 14 dkg porcukor
- 14 dkg finomliszt
- pici sütőpor
26 cm tortasütőben sütöm meg a tortalapot. Mikor kihűlt, kettévágom.
Töltelék:
- 6 tojás
- 6 evőkanál cukor
- 6 evőkanál liszt
- pici sütőpor
- piros ételszínező
- 5 dl víz
- 40 dkg kristálycukor
- 10 dkg darált dió
- 1 dl rum
- 2 dl baracklekvár
- puncs aroma
6 tojásból sütök egy piskótalapot, melybe még sütés előtt csepegtetek pár csepp piros ételszínezőt, s könnyedén elkeverem benne (a töltelék színe végett). Mikor kisült a lap, leveszem a sütőpapírt, hagyom kihűlni, majd egy tálba ezt a lapot kisebb darabokra széttépkedem. Fél liter vízbe teszek 40 dkg cukrot, megfőzőm szirupnak, majd ezt is lehűtöm. A széttépett piskótához adok 10 dkg darált diót, 1 dl rumot, 2 dl baracklekvárt, pici puncs aromát és a szirupot úgy, hogy a töltelék jó szaftos legyen.
Az alsó lapot visszateszem a kapcsos tortaformába, megkenem baracklekvárral, rárakom a tölteléket, és jól eltapogatom. A tészta felső részét szintén megkenem baracklekvárral, majd ráhelyezem a töltelékre. Rakok rá pl. egy kerek tálcát, arra nehezéket (pl. 2 kg liszt), és 1 éjszakára a hűtőbe teszem. Másnap kiveszem a tortaformából.
Cukormáz a torta tetejére:
- 26 dkg porcukor
- 4-5 evőkanál forró víz
- 1 evőkanál olvasztott, zsíros margarin
- pici piros ételfesték
- egy kis puncs aroma
Mindezt mixerrel jól kikeverem, s rásimítom a tortára.
A többi díszítéshez pudingos-vajas krémet készítettem:
- 1 csomag vaníliás pudingpor
- 3 dl tej
- 12,5 dkg teavaj
- 15 dkg porcukor
- pici puncs aroma
- pici piros ételfesték
A pudingot megfőztem a tejben, majd amikor kihűlt, összedolgoztam a közben könnyű krémessé kikevert porcukros-aromás-megszínezett vajjal. A tetejét olvasztott csokival díszítettem még. Jó sütést kívánok!
Császár Eta receptje az Eta hagyományos tortái oldalról.