- 80 g mazsola
- 80 g puha aszalt füge
- 80 g aszalt sárgabarack
- 50 g cukrozott citromhéj
- 50 g cukrozott narancshéj
- 160 g finomliszt
- 1/2 kávéskanál sütőpor
- 125 g vaj/margarin
- 150 g porcukor
- 10 g vaníliás cukor
- 4 tojás
- 2 evőkanál rum
- diónyi vaj és 2 evőkanál liszt a formához
A mázhoz és a díszítéshez:
- 100 g tortabevonó étcsokoládé
- 2 evőkanál étolaj
- 1 evőkanál aprított mandulapehely
A mazsolát 1 órára langyos vízbe áztatjuk, majd alaposan lecsepegtetjük. A fügét, a sárgabarackot, valamint a cukrozott citrom- és narancshéjat apróra-finomra vágjuk. Papírkendővel szárazra törölgetjük a mazsolát, a vágott gyümölcsökhöz adjuk, megszórjuk a teljes mennyiségből elvett 2 evőkanálnyi liszttel, hogy le ne szálljanak majd a massza aljára, és lazán összekeverjük. Szitakanálba tesszük, lerázzuk róluk a felesleget, amit visszaszitálunk a kimért liszthez, végül hozzákeverjük a sütőport is. Kivajazunk és beszórunk liszttel egy 1-1,2 liter űrtartalmú őzgerincformát – a felesleges lisztet kirázzuk/ütögetjük belőle.
A sütőt előmelegítjük 180°C-ra. A vajat/margarint habosra keverjük a porcukorral és a vaníliás cukorral, egyenként beledolgozzuk a tojásokat, apránként hozzáadjuk a lisztet, a rumot, majd az aszalt gyümölcs keveréket, és gyengéden, de alaposan összekeverjük. Az őzgerincformába szedjük-simítjuk a masszát, az alját szelíden a munkalaphoz veregetjük, hogy mindenütt jól kitöltse, és a középső bordamagasságra állított rácson kb. 50 percig sütjük.
A formában 10 percig pihentetjük, majd rácsra borítva hagyjuk egészen kihűlni. Sütőpapírral beterítünk egy nagyobb méretű kerek tálcát, és a ráccsal együtt ráemeljük a gyümölcskenyeret. A felaprózott csokoládébevonót meleg vízfürdőben felolvasztjuk, simára keverjük az olajjal, és a sütemény tetejére csorgatjuk úgy, hogy mindenütt bevonja. A csokoládé tetejére egy evőkanál aprított mandulapehelyt szórtam (morzsacukorral is megszórható) és hagyjuk egészen megszáradni. Tálaláskor a bordázat mentén szeleteljük, ebből a mennyiségből 20 szelet lesz.
Minél tovább áll, annál finomabb!
Vass Lászlóné receptje.
Edit szeretettel vár Benneteket desszertek és házias ételek receptjeivel a Konyhamánia Edit módra oldalon!