A fehér piskótalaphoz:
- 6 tojás
- 12 dkg kristálycukor
- 1 csomag vaníliás cukor
- 6 evőkanál liszt
- vegyes gyümölcslekvár
A kakaós piskótalaphoz:
- 12 tojás
- 20 dkg kristálycukor
- 5 dkg kakaópor
- 20 dkg liszt
A krémhez:
- 3 dl tej
- 10 dkg kristálycukor
- 2 csomag vaníliás pudingpor
- 5 dl habtejszín
A hat tojást kettéválasztjuk, és a tojásfehérjéket 2 evőkanál cukorral kemény habbá verjük. A tojássárgájákat elkeverjük a megmaradt 4 evőkanál cukorral, majd adunk hozzá vaníliás cukrot, és óvatosan beleforgatjuk a tojásfehérjehabot. Beleszórjuk a sütőporral elkevert lisztet, és körkörös mozdulatokkal összedolgozzuk a tésztát. A masszát olajozott, lisztezett tepsire öntjük, és egy habkártya segítségével téglalap alakúra nyújtjuk. Előmelegített, 180°C-os sütőben megsütjük a piskótát. Mikor megsült, konyharuhába feltekerjük és hagyjuk kihűlni.
A krémhez a tejet felforraljuk, hozzáadjuk a 10 dkg kristálycukrot, majd hideg vízzel csomómentesre kikevert pudingporral sűrítjük. A krémet hagyjuk kihűlni. A tejszínt kemény habbá verjük, és felhasználásig hűtőbe tesszük.
A kakaós piskótához a 12 tojást kettéválasztjuk, és a tojásfehérjéket, mint az előző piskótánál is tettük, kevés cukorral kemény habbá verjük. A tojássárgáját kikeverjük a kristálycukorral és a kakaóval. Hozzáadjuk a lisztet és a sütőport, majd simára keverjük. Ha túl száraz lenne a massza a kakaótól, pár csepp vízzel lazíthatjuk.
A kakaós tésztaalapot kettéosztjuk, és mindkét félhez hozzákeverjük a szintén kettéosztott tojásfehérjehabot. Mindkét adag masszát elkeverjük a tojáshabbal, majd egy-egy tepsibe öntjük, és téglalap alakúra egyengetjük a habkártyával.
Amennyiben légkeveréses sütőnk van, a két tepsi piskótát egyszerre is megsüthetjük, ellenkező esetben azonban külön-külön süssük meg a tésztákat a 180°C-os sütőben. Amikor az összes piskóta megsült, hozzákezdhetünk a sütemény összeállításához.
A tejszínhabot összekeverjük a kihűlt pudinggal. A feltekert világos piskótát kivesszük a konyharuhából, óvatosan kicsavarjuk, vigyázva, hogy ne törjön szét, és megkenjük lekvárral. Ezután szorosan feltekerjük, majd felszeleteljük. Kb. annyi szeletre van szükség, amellyel a kakaós piskótalapot teljesen be tudjuk teríteni.
Az egyik kakaós lapot tepsire helyezzük, és megkenjük a vaníliás krém felével. Erre helyezzük a felszeletelt piskótatekercseket, majd újabb adag krém következik, és végül a tetejére helyezzük a másik kakaós piskótát. A kész süteményt legalább egy órára hűtőszekrénybe tesszük, majd kockákat vágunk belőle, és porcukorral meghintve tálaljuk, de krémmel is lekenhetjük és villával megcsíkozva díszíthetjük.
Czine Zsuzsanna receptje.