- 125 dkg sajtkrém
- 110 g állati tejszín
- 1,5 evőkanál kristálycukor
- 3 db tojássárgája M-es méretű
- 1 rúd vanília kikapart magja
- 1 db bio citrom reszelt héja
- 4 dkg liszt
- 3 dkg keményítő
- 3 db tojásfehérje M-es méretű
- 5 dkg kristálycukor
- 1 kiskanál citromlé
Első lépésként keressünk egy kb 15-16 centis tortaformát. A kapcsos ebben az esetben nem megfelelő, mert a massza híg lesz és kifolyik a réseken, ezért használjunk olyan formát ami egyben van. Erre a célra megfelel egy magas falú üveg tál, vagy egy kis fazék amit sütőbe is rakhatunk. A kiválasztott forma aljára méretre vágott sütőpapírt helyezünk, az oldalához, pedig egy megfelelő hosszúságú és magasságú csíkot vágunk a papírból. Ha csak nagyobb formánk van, pl. 20-22 centis akkor duplázzuk meg a hozzávalókat.
A sajtkrémet, tejszínt és a 1,5 evk. cukrot egy tálba rakjuk és gőz felett összemelegítjük. Nem kell sokáig kevergetni, kb 5 percig, amíg a cukor elolvad. Hűlni hagyjuk. Amikor szobahőmérsékletűre hűlt hozzáadjuk a tojássárgájákat, egy kézi habverővel elkeverjük. Hozzáadjuk a reszelt citromhéjat, és a vanília kikapart magjait, majd beleszitáljuk a lisztet és a keményítőt. Csomómentesre keverjük, ez nagyon fontos! Ha nem tudjuk kikeverni, akkor egy szűrőn szűrjük át. A fehérjéket robotgéppel elkezdjük felverni, fokozatosan hozzáadjuk az 5 dkg cukrot, legvégül a citromlevet.
A hab 1/3-ád hozzákeverjük a tojásos masszához, majd a maradékot is beleforgatjuk, óvatosan, laza mozdulatokkal, nehogy összetörjön a tojáshab. Az előkészített formába öntjük, egy kicsit az asztalhoz ütögetjük, hogy a buborékok a felszínre jöjjenek. A formát egy magasabb falú tepsibe rakjuk és felöntjük forró vízzel. 160 fokra előmelegített sütőbe tesszük és 40-50 percig sütjük. Sütés közben ne nyissuk ki az sütő ajtaját. Ha a teteje nagyon barnulna akkor 50 perc után tegyünk rá egy alufóliát. Vegyük le a hőmérsékletet 140 fokra és további 20-30 percig süssük. Miután megsült 15 percig a formában hagyjuk hűlni, majd rácsra borítjuk és leszedjük róla a sütőpapírt. Langyosan és hidegen is tálalható, mézzel, egy nagy pohár tejjel vagy gyümölcsszósszal. Szerintem langyosan a legfinomabb 🙂
Zárt dobozban, hűtőben 1-2 napig eláll.
Magyarné Fekete Veronika receptje.
Látogassátok meg a Veronica’s Cake oldalt, ahol sok-sok csodás receptet találtok!
A fenti recept a szerző engedélyével került feltöltésre!