A piskótához:
- 7 tojás
- 14,5 dkg porcukor a tojássárgához
- 9 dkg porcukor a tojásfehérjéhez
- 14,5 dkg liszt
- 9 dkg étkezési keményítő
- csipet só
- 2 evőkanál víz
A párizsi krémhez:
- 15 dkg porcukor
- 3 dkg kakaópor
- 30 dkg vaj
- 1 tasak tejszínhabpor
- fél dl tej
- 10 dkg étcsokoládé
Tetejére:
- 2 tasak tejszínhabpor
- 3 dl tej
- 2 evőkanál porcukor
- 1 evőkanál kakaópor
A piskótához a tojásfehérjéket csipet sóval és 9 dkg porcukorral kemény habbá verjük. Szintén habverővel a tojássárgákat is kikavarjuk a 14,5 dkg porcukorral és 2 evőkanál vízzel. A tojáshabot a sárgára halmozzuk, hozzáadjuk a lisztet és az étkezési keményítőt, óvatosan összeforgatjuk a masszát, majd egy 24 cm átmérőjű, nagy tortaformába öntjük, megsütjük. A párizsi krémhez az anyagokat egy mélyebb tálba tesszük, a vajból csak 10 dkg-t, és vízgőz fölött addig kavargatjuk, míg egyenletes, folyékony masszát kapunk. Ha már langyosra hűlt a csokis krém, akkor a többi 20 dkg vajhoz kavarjuk, kanalanként. A piskótát 3 lapba vágjuk, kevés rumos sziruppal meglocsoljuk, betöltjük a krémmel és tejszínhabbal díszítjük.
Péter fiam szülinapjára kreáltam ezt a finom tortát, nagy sikere volt.
Porzsolt Évi receptje.