- 50 dkg liszt
- 1 evőkanál só
- 1 tasak szárított élesztő
- 1 kiskanál cukor
- 10 dkg fagyos zsír
- 15 dkg vaj / margarin
- 1 teáskanál őrölt bors
- 1 tojás
- 10 dkg reszelt parmezán
- kb. 1 – 1, 5 dl tejföl
- 1/2 csokor medvehagyma
A kenéshez:
- 1 tojás
A szóráshoz:
- len / szezámmag
1 dl tejfölt meglangyosítunk, elkeverjük benne a cukrot és az élesztőt, majd hagyjuk felfutni.
3 ek lisztet a megmosott és gondosan leszárított medvehagymával egy késes aprítóval összeaprítjuk, majd hozzákeverjük a többi liszthez. Hozzáadjuk a sót, a borsot, a parmezánt és elmorzsoljuk benne a zsírt ill a vajat, azután hozzáöntjük a felfutott élesztőt, a tojást és és alaposan összegyúrjuk. Ha szükséges adjunk még hozzá tejfölt.
A tésztát kb 30 percig pihentetjük, majd kb 1 cm – es vastagságúra kinyújtjuk és egy kisebb pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk. Sütőpapírral bélelt tepsibe rakosgatjuk, a tetejét felvert tojással lekenjük és megszórjuk magokkal.
Előmelegített 180 °C – on szép pirosra sütjük.
Baloghné Kele Judit receptje.
Látogassátok meg Juditka konyháját, ahol sok-sok csodás recepteket találtok!