Régebbi recept, Zalából kaptam, most került elkészítésre. Ajánlom mindenkinek, főként azoknak, akik szeretik a kávés ízesítésű sütiket.
A tésztához:
- 7 tojás
- 22 dkg cukor
- 22 dkg darált dió
- 7 dkg zsemlemorzsa
- 1 teáskanál sütőpor
A krémhez:
- 20 dkg cukor
- 2 tojássárgája
- 25 dkg vaj
- 1 csomag vaníliás pudingpor
- 2,5 dl kávé
- 1 csomag babapiskóta
A babapiskóták mártogatásához:
- 1 dl rummal ízesített tej
A bevonathoz:
- 5 evőkanál kristálycukor
- 5 evőkanál víz
- 5 evőkanál kakaópor
- 10 dkg vaj
A tészta hozzávalóiból 2 lapot sütünk 20 × 30 cm-es tepsiben. Ehhez az egész tojásokat a cukorral habosra keverjük elektromos habverővel (kb. 8-10 perc). A diót a zsemlemorzsával összekeverjük, és a sütőporral együtt hozzákeverjük egy fakanállal az előzőleg kikevert masszához.
A krémhez a vaníliás pudingport a kávéval, a cukorral és a tojássárgával csomómentesre kikeverjük, majd felfőzzük. Amikor kihűlt, a vajjal jól kihabosítjuk, összekeverjük vele, így egy nagyon könnyű finom krémet kapunk.
A tészta összeállításához az első lapot megkenjük a fele krémmel, kirakjuk a rumos tejbe mártott babapiskótákkal, erre rásimítjuk a másik adag krémet, végül befedjük a másik lappal.
A csokimázhoz a vizet a cukorral és a kakaóporral összekeverjük, majd közepes lángon, folyamatosan kevergetve összefőzzük. Nem főzzük túl, csak addig, amíg a cukor feloldódik. A tűzről lehúzva belekeverjük a vajat. Pár pillanatra visszatesszük a lángra, kicsit összekeverjük. Ezután a tűzről levéve egy kicsit várunk, hogy hűljön, de meg ne dermedjen, és a sütemény tetejére kenjük. Ehelyett olvasztott csokoládéval is bevonhatjuk.
Vass Lászlóné receptje.
Edit szeretettel vár Benneteket desszertek és házias ételek receptjeivel a Konyhamánia Edit módra oldalon!