Gyümölcsréteg:
- 40-60 dkg őszibarack (héj és mag nélkül)
- 5 dl víz
- 5 dl narancsital
- 10 evőkanál kristálycukor
- 1 evőkanál citromlé
- 10 evőkanál búzadara
- 1 csomag vaníliás cukor
Pudingréteg:
- 5 dl tej
- 1 csomag csokoládés pudingpor (főzős)
- cukor ízlés szerint
- reszelt étcsokoládé (elmaradhat)
Tetejére:
- 2,5 dl tejszín
- porcukor, ha nem édes
- habfixáló, ha normál
1. A gyümölcsöket meghámozzuk, a magot eltávolítjuk, és kis kockára vágjuk.
2. Egy nagyobb lábasban feltesszük a vizet, a narancsitalt, a cukrot és a kockázott gyümölcsöt főzni, kb. 20-25 perc, amíg puha lesz. Hozzáadjuk a citromlevet is, majd apránként a búzadarát, és lassú tűzön, állandóan keverve 8-10 percig főzzük.
3. A jénai tálat/tepsit vízzel kiöblítjük, és a még forró gyümölcsös grízt beleöntjük, elsimítjuk.
4. A csokoládés pudingot előírás szerint elkészítjük (ha pl. csokireszelékünk maradt, belekeverjük a végén), és forrón a grízes rétegre egyenletesen ráöntjük. Hűvös helyre tesszük, hogy kihűljön.
5. A tejszínt kemény habbá verjük (szükség szerint porcukor és habfix), és a kihűlt puding rétegre simítjuk. Mintázhatjuk a habot. Hűtőben egy éjszakán át hűtjük. Tálaláskor éles késsel, kockákra szeleteljük. – 18 db lesz. A jénai tál/tepsi mérete: 18 x 30 cm.
Előfordul, hogy az őszibarack nagyon kemény, és az íze sem az igazi. A megmentésére készült ez a receptvariáció, amely a saját ötletem.
Ferencz Terézia receptje.